безсъние ковид

Продължителното безсъние се свързва с повишен риск от заразяване с ковид-19 и по-тежко протичане на болестта. Аналогична опасност за здравето крият накъсаният сън и хроничната умора. Това сочи наблюдателно проучване сред здравни работници, публикувано в BMJ Nutrition Prevention & Health.

Безсъние и връзката му с тежък ковид-19

Изследването е проведено онлайн в периода от 17 юли до 25 септември 2020 г. Резултатите се базират на отговорите на близо 2 900 здравни работници от Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания и САЩ. Всички те са на първа линия в борбата с ковид. 568 от участниците са с коронавирус. Тежестта на инфекцията варира в следния диапазон – от много лека и лека, през умерена до тежка и критична. За целите на проучването участниците отговарят на въпроси, свързани със:

Според резултатите от изследването…

 • участниците спят средно между 6 и 7 часа нощем
 • всеки четвърти ковид болен съобщава за проблеми с нощния сън
 • всеки пети човек без ковид има нарушения в съня през нощта
 • най-честите проблеми със съня са трудно заспиване и невъзможност за поддържане на съня
 • хората с безсъние и сънни нарушения, както и тези, които приемат сънотворни лекарства над 3 пъти седмично, имат 88% по-висок риск от заразяване с коронавирус и тежко протичане на инфекцията
 • оплакващите се от умора на работното място са изложени на двойно по-висока опасност от заразяване с ковид-19 от хората, които нямат този проблем
 • хората с хронична умора съобщават 3 пъти по-често от останалите, че карат по-тежко ковид-19 и се нуждаят от по-дълго възстановяване

„Механизмът, който стои в основата на тези зависимости е неясен към момента. Това, което знаем със сигурност, е, че безсънието отслабва имунитета и организмът става податлив на инфекции като COVID-19“, казват учените.

Високоефективно природно средство срещу безсъние, подходящо за прием през пандемията от ковид-19

Специалистите у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night в борбата с безсънието и произтичащите от него проблеми. Това е изцяло природен продукт, който се доближава по ефективност до сънотворните, но няма техните странични ефекти. Установено е, че редовният и продължителен прием на този продукт води до:

 • по-лесно заспиване
 • по-малко събуждания през нощта
 • по-високо качество и по-голяма продължителност на съня
 • по-добро настроение
 • по-висока концентрация и работоспособност

Благотворният ефект на продукта се дължи на рационалната комбинация от мелатонин и екстракт на Валериана. Съставките допълват и взаимно усилват своето действие.

Продуктът има удобен прием – дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Икономичен е и стига за дълго време. Наличен е в аптечната мрежа и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари