качество на съня

Когато си говорим за качество на съня в условия на коронавирус, трябва да имаме предвид, че то е по-ниско при нежния пол. Актуално изследване по темата го доказва. Представяме го в следващите редове.

Повече за проучването, което установява, че в корона времена жените имат по-лошо качество на съня от мъжете

Негов автор е проф. Дейдре Барет. Тя е посветила немалка част от научната си кариера върху изследване на съня на хората в периоди на криза. Изучавала е съня на:

  • американците след атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г.
  • жителите на Кувейт след иракската окупация през 1990 г.
  • затворници от концентрационен лагер

Проф. Барет провежда своето онлайн проучване за съня в ковид условия сред 2888 души в периода 23 март-15 юли 2020 г. Участниците са помолени да разкажат сънищата си през пандемията. Посредством специална програма за лингвистични изследвания и текстови анализ проф. Барет групира сънищата според „темата“ и емоцията, която те пораждат. Налице са следните категории – сънища за здраве, за смърт и такива, поставящи акцент върху различни части на тялото, хубави сънища и лоши сънища.

След като сравнява анкетните резултати с предварително изготвена база данни за сънищата от преди пандемията, проф. Барет установява, че..

Сънищата на мъжете и жените отразяват страха, който владее душите и умовете им от пандемията насам. Освен това са свързани три пъти повече с болести и смърт, отколкото тези преди COVID-19.

Анализът на данните по пол ясно очертава тенденцията за по-негативни и наситени с повече притеснение и тревожност сънища при жените. „Това е предпоставка за по-лош сън при представителките на нежния пол“, категорична е проф. Барет. Като обяснение за наблюдаваното тя сочи по-емоционалната женска природа.

За по-малко стрес и по-високо качество на съня през пандемията, дамите спокойно могат да заложат на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – уникална комбинация от естествени съставки с благотворно действие върху нервната система и съня. Благодарение на оптималното количество мелатонин 5 мг и екстракт от Валериана 200 мг с най-високи концентрации на биологично активни вещества продуктът:

Продуктът е напълно безопасен, има отлична поносимост и не предизвика зависимост. Може да се използва като алтернатива на широко употребяваните сънотворни. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. За оптимални резултати се препоръчва по-продължителен прием.

Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната. Онлайн поръчки могат да се правят по всяко време на денонощието от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари