паркинсон сън

По време на пандемията от коронавирус (COVID-19) се наблюдава влошено качество на сън при пациентите с болестта на Паркинсон. До това заключение достигат редица проучвания. Научете още по темата в следващите редове.

Сън и паркинсон в нездрава връзка през пандемията от ковид-19

През периодите на локдаун при 41% от диагностицираните с паркинсон е отчетено влошаване на свързаните с болестта нарушения на съня. Намаленото качество и количество на съня на свой ред е повлияло негативно живота на пациентите. Това сочи проучването Covid & Parkinson, публикувано в Movement Disorders. Научното списание е издавано от международното Дружество по двигателни нарушения и Паркинсонова болест. Проучването е проведено с помощта на специалисти от:

  • изследователската група по проблеми с двигателния апарат (GETM) към Испанското дружество по неврология (SEN)
  • Испанската федерация за пациенти с паркинсон (FEP)

Скорошно проучване, публикувано в Journal of Geriatric Psychiatry and Neurology, пък установява, че:

  • двама от всеки трима пациенти с паркинсон страда от нарушения на съня през пандемията

Според същото проучване пациентите с проблеми в съня имат по-тежки немоторни симптоми като депресия, когнитивни разстройства и натрапливо поведение. Това дава основание на изследователите да окачествят нарушенията на съня като инвалидизиращ проблем за страдащите от паркинсон.

Едни от най-честите проблеми със съня при хора с паркинсон през пандемията са…

По време на REM съня тези хора имат неравномерно дишане, повишено кръвното налягане, ярки сънища и парализа. Това е предпоставка за неспокойно спане и наранявания по време на сън. Ето защо изследователите настояват за по-голяма осведоменост на обществото за нарушенията на съня при пациентите с паркинсон. И още – за възприемане на правилен подход за справяне с немоторните симптоми на невродегенеративното заболяване, което по данни на SEM само в Испания засяга над 150 000 души.

За по-качествен сън през пандемията при хора с паркинсон специалистите у нас препоръчват…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – естественият продукт за добро настроение и пълноценна нощна почивка на тялото и ума. Той съдържа комбинация от натурални съставки във високи количества, които гарантират бързо действие и оптимален ефект. Активни съставки са психичният хармонизатор мелатонин 5 mg и екстрактът от Валериана 200 mg с най-високи концентрации на биологично активни вещества.

Мелатонинът регулира биологичния часовник. Улеснява заспиването и намалява събужданията през нощта.
Екстрактът от Валериана снема нервното напрежение и повишената тревожност. Отпуска съзнанието и тялото, и благоприятства нощния покой.

Продуктът е практически безвреден. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Не води до привикване. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари