сън при възрастните

С напредване на годините е все по-трудно осигуряването на пълноценен сън при възрастните. В следващите редове ще ви представим 5-те основни причини, заради които се случва това.

Хронични болести

Наличието на заболявания, които са хронични, сериозно увеличава опасността от проблеми със съня при хората в напреднала възраст. Най-често това са респираторни, сърдечно-съдови и ставни болести. Сънните нарушения обикновено отминават след лечение на основното заболяване.

Прием на определени лекарства

Безсънието при възрастните е чест страничен ефект от приема на някои медикаменти. Ето защо лекарствените етикети трябва да се четат внимателно. В случай на инсомния след медикамнтозно лечение е необходимо да се обсъди със специалист възможността за смяна на лекарството, промяна на схемата на прием или намаляване на дневната доза.

Злоупотреба с алкохол

Приемът на алкохолни напитки преди лягане скъсява времето за заспиване, но намалява качеството на съня. Причината за това е, че нарушава цикъла на съня и елиминира така важната REM фаза, в която се формират сънищата. А сега нещо още по-сериозно –прекомерната употреба на алкохол може да причини безсъние. С оглед на казаното дотук препоръчваме да се пие с мярка и никога преди лягане.

Депресия – една от честите причини за нарушен сън при възрастните

Депресивните състояния при възрастните хора също увеличават риска от нарушения на съня като трудно заспиване, ранно сутрешно събуждане и свръхсънливост. Факторите, които могат да отключат депресията са много и разнообразни. Най-разпространените са загубата на близък или приятел, токсична връзка, преживени травми в детството и стресова ситуация. Справянето с депресията е път към връщане на съня. При възрастните обаче това не е толкова лесно, тъй като депресивните симптоми са по-трудни за установяване.

Сънна апнея

Това е често срещано заболяване при хората в напреднала възраст. То се характеризира с отпускане и стесняване на стените на гърлото по време на сън. В резулат дишането се нарушава – става шумно, появява се и хъркане. Сънят се накъсва и качеството на живот се влошава.

След като вече знаете основите причини за лош сън при възрастните, вижте как да си помогнете

Добавете още едно оръжие към арсенала за борба с лошия сън – Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Този уникален природен продук съчетава в едно силата на 2 естествени съставки с благотворно действие върху нервната система. Всяка капсула съдържа оптимално количество от хормона на съня мелатонин и екстракт от билката Валериана, която успокоява нервите и снема стреса и безпокойството. Благодарение на взаимоусилващото и допълващо действие на активните вещества сънят е непрекъснат, здрав и пълноценен, а настроението и концентрацията – високи.

Действието на продукта е сходно с това на сънотворните лекарства, но за разлика от тях той не води до пристрастяване и е напълно безопасен. За постигане на оптимални резултати се препоръчва продължителен прием по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 20

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари