постоянно безсъние

Според ново проучване хората, които страдат от постоянно безсъние, произвеждат повече имунни клетки, свързани с възпаление в организма. Изследователският екип открива промяна не само в числеността, но и в качеството им. Според учените тези последици от хроничното безсъние могат да се разглеждат като предпоставки за по-висок сърдечно-съдов риск. Възпалението е част от механизмите за защита на организма срещу болестотворни микроорганизми и инфекции. Но когато инфламаторните процеси в тялото са хронични, а имунната система свръхактивна, рисковете за здравето нарастват. В следващите редове споделяме повече за проучването, публикувано в „Journal of Experimental Medicine“.

Защо сънят е толкова важен?

За да бъде здраво тялото, трябва да преминаваме през четирите фази на сън няколко пъти всяка нощ. През първия и втория етап организмът забавя ритъма си. Това ни подготвя за третата фаза, през която тялото буквално се възстановява на клетъчно ниво. През последния етап, наречен сън с бързи очни движения или Rapid Eye Movement Sleep (REM) фаза, сънуваме. Проучванията показват, че липсата на REM сън може да доведе до дефицит на паметта, лоши когнитивни резултати и дори е предпоставка за преждевременна смърт. Редица провеждани през годините изследвания са открили, че сънят, особено дълбоките фази, са най-полезни и засилват имунната функция. Тъй като всеки цикъл на сън е дълъг приблизително 90 минути, повечето възрастни се нуждаят от седем – осем часа сън без прекъсване.

Какво се случва с тялото при постоянно безсъние?

Изследователи провеждат експеримент, който включва 14 здрави участници, които не страдат от проблеми със съня. Изследователският период е продължителен, което позволява да се установи влиянието на недоспиването в дългосрочен план. Всички участници са носили акселерометри на китката за проследяване качеството и продължителността на съня за всеки 24-часов период. През първите шест седмици всеки участник в проучването е спал седем до осем часа, а през следващите шест седмици времето за нощна отмора намалява с 90 минути всяка вечер.

В края на всеки шестседмичен цикъл изследователите са взимали кръвни проби от участниците за измерване на реактивността на имунните клетки. При хората, които спят достатъчно не се наблюдават съществени изменения. Но след шестседмичния период на недоспиване кръвните тестове показват увеличение на определен тип имунни клетки. Ефектът се наблюдава предимно при конкретен тип клетки – моноцитите, свързани с възпалението в тялото. Освен количествени, учените откриват и епигенетични промени в моноцитите.

Експериментът е допълнен от проучване върху мишки

За да измерят дали промените са постоянни, учените правят още един експеримент върху мишки. Резултатите са сходни. Имунната активност при лишените от сън животни наподобява тази при хората – производството на имунни клетки се увеличава и се наблюдават епигенетични промени в тяхното ДНК. В това изследване преди да бъдат тествани отново, мишките са поставени в условия за пълноценен сън в рамките на 10 седмици. Въпреки този дълъг период за качествена нощна отмора, изследователите констатират, че промените в ДНК остават и имунната система продължава свръхпроизводството, което прави мишките по-податливи на възпаления и болести. Изследователският екип обобщава, че възстановяването на нормалния режим на сън не е в състояние да компенсира напълно негативните последици от недоспиването при експерименталните животни. Необходими са още проучвания по темата, които да установят тази зависимост и при хората. Но експериментът е добро начало за идентифициране на биологичните механизми, които свързват съня и имунологичното здраве в дългосрочен план.

Природата има решение срещу постоянно безсъние!

Въпреки че потребността от сън е строго индивидуална, за да функционира правилно организмът на възрастните, се нуждае от 7 до 9 часа сън. Специалистите у нас препоръчват да си доставите необходимата качествена нощна отмора с помощта на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Този изцяло природен продукт е дългосрочно решение на проблемите със съня. Представлява рационална комбинация на високопречистен екстракт от Валериана и мелатонин с благоприятно въздействие върху нервната система и съня.

Двете съставки взаимно подсилват действието си, а резултатът при редовен прием е:

  • по-бързо заспиване
  • регулиране на биологичния часовник
  • по-добри продължителност и качество на съня
  • овладяване на нервното напрежение и тревожността

Натуралното средство допринася за сутрешна бодрост и висока концентрация на следващия ден. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. За оптимални резултати се препоръчва продължителна употреба. Няма противопоказания и странични ефекти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари