безсъние деменция

По-възрастните хора, които страдат от безсъние, са в повишен риск от дългосрочни когнитивни и паметови проблеми като деменция. Заключението е от проучване на университет „Конкордия“ в Монреал, Канада. Резултатите са публикувани в SLEEP – официалният журнал на Американското сдружение за изследване на съня (SRS).

Безсъние и деменция – проблеми, които са свързани помежду си

Изследването се основава на данни от Канадското надлъжно проучване за стареенето (The Canadian Longitudinal Study on Aging, CLSA). Въпросното проучване обхваща над 26 000 участници на възраст между 45 и 85 години.

Учените сравняват самоотчетни оценки на съня, паметта и невропсихологични тестове, получени между 2019 г. и 2022 г. Онова, което им прави впечатление е, че доброволците с влошен сън през този 3-годишен период по-често съобщават за субективно паметово нарушение. „В хода на изследването установихме, че безсънието само по себе си е свързано с по-лоша когнитивна функция. Спорадичните сънни проблеми и пълноценният сън – не са. Паметовият дефицит е специфичен. Разгледахме и други области на когнитивната функция като обхват на вниманието при извършване на много задачи. Разлики обаче имаше само в паметта“. Коментарът е на Нейтън Крос, един от авторите на изследването.

За разлика от предишни проучвания сегашното се основава на голям набор от данни с фокус върху сънните нарушения

Резултатите от изследването сочат още, че страдащите от безсъние са изложени на по-голяма опасност от тревожност, депресия, сънливост през деня, нарушено дишане при сън. Освен това те са по-предразположени към тютюнопушене и често са с висок индекс на телесна маса (ИТМ). Всички тези фактори са рискови за когнитивно увреждане и деменция.

В допълнение проучването установява, че мъжете с безсъние се представят по-зле на тестовете за памет от жените. Въз основа на това учените предполагат, че възрастните мъже са в по-голям риск от когнитивно увреждане.

„За щастие, безсънието е лечимо. Навременното и адекватно лечение би могло да се използва като превантивна мярка срещу когнитивен спад и деменция при по-възрастни хора“, завършва Крос.

Надеждно решение срещу безсъние и свързаната с него деменция

За справяне с безсънието и предотвратяване на произтичащите от него проблеми наши специалисти препоръчват Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е изцяло природен продукт, който се използва като алтернатива на сънотворните лекарства. Формулата съдържа високо количество мелатонин и Валериана, които са с доказан ефект върху съня. Съставките взаимно допълват и усилват ефекта си. В резултат на синергията помежду им сънят повишава своето качество и продължителност.

С помощта на продукта сутрин човек е отпочинал, готов за предизвикателствата на деня и с повишена работоспособност.

Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Не са наблюдавани нежелани реакции от приема.
Продуктът е наличен в аптеките в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари