безсънните нощи

Безсънните нощи могат да станат причина както за физическо, така и за психическо страдание. Това потвърждава изследване, чиито резултати са публикувани на 5 юли 2021 г. в рецензираното медицинско списание Annals of Behavioral Medicine.

Безсънните нощи и тяхното отрицателно въздействие върху физическото и психическото здраве

Учените проследяват ефекта на недоспиването сред близо 2000 американци на средна възраст, които са относително здрави и добре образовани. Веднага уточняваме, че под „недоспиване“ се има предвид по-малко от 6 часа сън на денонощие.

За целите на проучването в продължение на 8 последователни дни участниците си водят дневник за общото физическо и психическо състояние.

При анализа на данните учените установяват, че:

  • близо 4 на всеки 10 души (42%) прекарват по една нощ, през която спят с 1,5 часа по-малко от обичайното
  • недоспиването отключва негативни емоции като гняв, нервност, чувство на самота, раздразнителност и неудовлетвореност
  • липсата на достатъчно сън води със себе си и чисто физически оплаквания като проблеми с горните дихателни пътища, стомашно-чревни неразположения, болка

Според проучването физическите и психическите проблеми не отшумяват, докато участниците не нормализират съня си

Оказва се, че смущенията в здравето са налице само след една-единствена нощ на безсъние и прогресивно се влошават до третия ден. След това проблемите си остават на едно ниво, тъй като организмът привиква с недоспиването. На шестия ден обаче участниците, които не могат да се наспят през нощта, съобщават, че изпитват изключително тежки физически симптоми.

„Много хора смятат, че могат да компенсират недоспиването през седмицата през почивните дни. Данните от нашето проучване обаче напълно опровергават това вярване. Единствено нормализирането на съня може да допринесе за доброто физическо и ментално здраве при страдащите от безсъние“. Коментарът е на водещият автор на изследването д-р Суми Лий от университета на Южна Флорида.

Краят на безсънните нощи е възможен с помощта на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Nightизцяло природен продукт, ефективен като сънотворните лекарствени средства, но без нежелани ефекти. Формулата съдържа уникална комбинация от естествени съставки с благоприятно въздействие върху нервната система. Активните вещества са мелатонин и екстракт от Валериана, които взаимно усилват ефектите си.

Мелатонинът има ключова роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Той подпомага заспиването, съдейства за намаляване на събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.

Валериана се използва при безсъние още от древността. Тя успокоява нервната система, снема нервното напрежение и стреса, подобрява настроението и концентрацията.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Има отлична поносимост и е безопасен при продължителна употреба. Може да бъде поръчан още сега от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg или да се закупи от аптечната мрежа.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари