проблеми със съня

Според проведено проучване на учени от Американската асоциация за изследване на съня хората, които се хранят късно вечер, непосредствено преди лягане, са сред най-често страдащите от проблеми със съня, най-вече трудно заспиване. Основната причина за това е силната зависимост между съня и храненето вечер.

За връзката между късната вечеря и заспиването. Кога неправилното хранене провокира проблеми със съня?

Оказва се, че вечерята влияе на качеството на съня по два основни начина. Значение имат:

  • видът на приеманата храна
  • времето между вечерята и лягането

Има храни, които съдържат съставки, улесняващи заспиването. Например някои сирена, кашкавалът, пуешкото и свинското месо са богати на триптофан. Тази аминокиселина се метаболизира в тялото до серотонин и мелатонин – т.нар. хормон на съня. Oще по-силно за улесняване на заспиването допринасят черешите и нахута. Шепа череши за десерт (по голямо количество не се препоръчва поради високото водно съдържание в тях и усилване на диурезата) или ястие с нахут вечер осигуряват съответната доза чист мелатонин.

Храненето вечер обаче може да има и негативен ефект върху съня. Той се усеща най-силно при хората, които вечерят късно и по-специално при тези, които си лягат скоро след вечеря. От една страна, храната в стомаха провокира отделянето на инсулин, който нарушава циркадния ритъм на съня. От друга страна, проблеми със съня се появяват и когато вечерята е по-обилна или включва определени храни. Сред тях попадат главно пикантните и кисели продукти, особено когато са в по-големи количества. Докато лежим те се връщат нагоре по храносмилателния тракт (рефлукс). Предизвикват дискомфорт, учестяват пулса и затрудняват заспиването. Сред тези продукти се отличават цитрусите, кофеиновите продукти, шоколада, доматите. Редовният им прием вечер, особено преди лягане, може да доведе до хронични проблеми със съня.

Колко време е добре да си осигурите между вечерята и лягането?

Според експертите по съня е добре вечерята да бъде поне 2-3 часа преди лягане. Това време е достатъчно за храната да премине от стомаха към червата, да се намали усещането за тежест след вечеря и да се минимизира риска от проблеми със съня.

Допълнителна помощ от природата за пълноценен сън

В някои случаи подобряването на хранителния режим не е достатъчно за бързо преодоляване на проблемите със съня. Тогава може да разчитате на допълнителна помощ от природата. Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night осигурява на организма точно това, от което той се нуждае за получаване на здравословнo количество сън. Оптималните дози мелатонин и екстракт от валериана подпомагат заспиването и поддържането на дълъг и пълноценен сън.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.5 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари