проблеми със съня след ковид

Много преболедували страдат от проблеми със съня след Ковид. Това не е изненада, тъй като боледуването от коронавирус може да бъде стресово преживяване. Смущенията на съня пречат на доброто възстановяване, а преболедувалият може да влезе в порочен кръг на стрес, безсъние и породени от това здравословни проблеми. Как да си върнете добрия сън след Ковид– даваме препоръки в следващите редове.

Създайте си режим за сън и се придържайте към него

Боледуването може да наруши нормалния ви ритъм на сън. За да нормализирате цикъла сън-бодърстване, установете режим на сън и се придържайте стриктно към него. Това значи да си лягате и да се будите по едно и също време. Да се въздържате от чести и дълги дневни дремки, късно заспиване и пренаспиване в почивните дни.

Настройте се за сън

Много често си лягаме и очакваме веднага да заспим. Само че това не винаги е възможно, особено ако страдаме от проблеми със съня. Съветът на специалистите е да си дадете време, за да се „настроите” за сън. Можете да полежите в леглото на приглушена светлина и да слушате успокояваща музика. Можете да почетете леко четиво, което да ви помогне да заспите. Най-бързо могат да ви накарат да заспите дихателните практики и медитацията. Те ще ви помогнат и да се отърсите от стреса и безпокойството.

НЕ използвайте електронни устройства в спалнята

Ако страдате от проблеми със съня навярно често се откривате в ситуация, в която не можете да заспите и с часове гледате телевизия или скролвате в Интернет. Само че използването на телевизора и смартфона като средства за заспиване само ще ви донесе допълнителни проблеми. Това е така, защото синята светлина, излъчвана от електронните устройства, обърква циркадните ритми. Тя ви кара да се чувствате будни, точно когато трябва да се успокоите и настроите за сън.

Победете кошмарите – една от честите причини за проблеми със съня след Ковид

Много преболедували Ковид споделят, че се будят и не могат да заспят поради мъчителни нощни кошмари. В опит да им помогнат, специалистите предлагат практика, която се нарича Техника за завършаване на сънищата. За да я изпълните, първо си припомнете накратко последния кошмар. След това измислете нов финал за този сън, в който вие поемате контрола и нищо лошо не ви се случва. По този начин ще добиете усещането, че кошмарите са просто сънища, които нямат общо с реалността, и те ще изгубят силата си.

Приемайте мелатонин за преборване на мъчителните проблеми със съня след Ковид

Мелатонинът е познат като „хормон на съня”, но той е много повече от естествено средство за добър сън. Мелатонинът е мощен антиоксидант, с противовъзпалително и имуномодулиращо действие. Неговият ефект помага за регенерация на тъканите след боледуване от Ковид, както и за успешно преодоляване на проблемите със съня. Мелатонинът оказва контрол над разтройствата на съня. Нормализира циркадните ритми и естествените фази на съня, улеснява заспиването, увеличава продължителността и подобрява качеството на съня.

Високо съдържание на мелатонин (5 мг), в синергично допълнение с екстракт от Валериана (200 мг), ще откриете във Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Висококачественият природен продукт помага за преодоляване на безпокойството, бори безсънието и нарушенията на съня, и осигурява качествен сън всяка нощ. Няма моментален сънотворен ефект, а е предназначен за дългосрочно решение на проблемите със съня. Не предизвиква зависимост и не носи рискове за здравето.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари