пълноценен нощен сън

Осигуряването на пълноценен нощен сън може да подобри устойчивостта срещу депресия и безпокойство. Това предполагат учени от университета в Йорк, Великобритания. Резултатите от проведеното от тях проучване са публикувани в сп. Cortex.

Подробностите – в следващите редове.

Пълноценен нощен сън – понижава риска от депресия и тревожност

Изследователите подчертават, че хроничният стрес е важен рисков фактор за психични състояния като депресия и патологична тревожност. Качественият нощен сън и стратегиите за преодоляване на емоционалните проблеми са в състояние да противодействат на стресовите фактори и да запазят психичното здраве.

За да достигнат до това заключение учените анализират данни на повече от 600 души. Това се случва в период на повишен стрес, какъвто е пандемията от covid-19, обявена през 2020 г.

„Covid пандемията предостави уникален контекст за нашите изследователски търсения. Проучване е първото, което изследва ефекта от стратегиите за справяне със стреса и от здравия сън, върху психичното здраве“. Коментарът е на Ема Съливан, докторант от Факултета по психология на Йоркския университет и един от членовете на изследователския екип.

Анализираните данни са част от проучване на колежа в Бостън, САЩ, за съня и благосъстоянието по време на пандемията от covid

Взети са предвид фактори като прим на алкохол, карантинен статус, ниво на физическа активност. Проведено е демографско изследване, което дава информация за възрастта, пола и етническата принадлежност на участниците.

Резултатите от анализа предполагат, че по-качественият сън е свързан с по-малко симптоми на депресия и тревожност през първите месеци на пандемията.

„Наясно бяхме, че здравият сън е предпоставка за по-добро здраве и благосъстояние. Искахме да разберем обаче дали нещата наистина стоят по такъв начин, когато хората са в състояние на продължителен стрес, както се случи през пандемията. Това, което установихме, е, че сънят играе изключително важна роля в управлението на стреса. А това на свой ред е свързано с по-ниски нива на депресия и тревожност“. Думите са на Скот Кеърни, друг от изследователите.

Природното средство за пълноценен нощен сън

Специалистите по медицина на съня у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night за по-здрав сън нощем.

Вдъхновеният от природата състав на продукта черпи сили от корени на Валериана и хормона на съня мелатонин. Съставките се допълват взаимно и усилват ефекта си. Резултатът от приема е по-спокойна нервна система, по-лесно заспиване, по-спокоен и непрекъснат сън.

Продуктът е отлична алтернатива на лекарствата против безсъние. Не води до привикване и пристрастяване. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където винаги има промоции и специални оферти.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари