хапчета за сън

Възрастните, приемащи хапчета за сън, са изложени на повишен риск от болестта на Алцхаймер (най-често срещаната форма на деменция). Поне това предполагат резултатите от ново проучване, публикувано в онлайн изданието на Journal of Alzheimer’s Disease от 31 януари 2023 г.

„Необходими са допълнителни изследвания, за да се установи дали самите сънотворни вредят на когнитивните функции, или за това е виновна честата им употреба“. Уточнението внася водещата авторка Юе Ленг. Тя е доцент във Факултета по психиатрия и поведенчески науки на Калифорнийския университет в Сан Франциско (UCSF).

Хапчета за сън – потенциални „виновници“ за възрастова деменция

В своето изследване доц. Ленг и екипът ѝ анализират данните на близо 3000 възрастни хора, приемали сънотворни. Изследваните лица са на възраст между 70 и 79 години и са без деменция. Около 6 от 10 са белокожи, а 4 от 10 – чернокожи. Жители са или на Мемфис, или на Питсбърг. 3 пъти в продължение на 5 години доброволците отговарят на въпроса: „Колко често приемате сънотворни?“. Възможните отговори са – никога, рядко (веднъж месечно или по-малко), понякога (2-4 пъти месечно), често (5-15 пъти месечно) и почти винаги (16-30 пъти месечно).

Учените също така оценяват качеството на съня на изследваните лица. В тази връзка търсят отговор на въпроси като този дали участниците срещат трудности при заспиване, или дали се будят твърде рано. Вълнува ги и обичайната продължителност на съня на доброволците.

След 15-годишно проследяване изследователите установяват, че 1/5 от участниците са развили деменция

Детайлен анализ показва, че белокожите хора, които често приемат сънотворни, са изправени пред 79% по-висок риск от деменция. Впечатление прави, че при чернокожите няма подобна опасност. Причината е логична – просто те не са прекалявали със сънотворните лекарства.

Въпреки резултатите от изследването за доц. Ленг остава спорен въпросът дали сънотворните медикаменти вредят на когнитивните функции в дългосрочен план. „Възможно е някои сънотворни да повишават риска от деменция, а други – не. Не изключвам и възможността проблемите със съня (основна причина за прием на сънотворни) да са симптом на ранна деменция“, предполага изследователката.

Безопасната алтернатива на най-често използваните хапчета за сън

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природният заместител на сънотворните. Той е съставен от изцяло натурални съставки във високи количества, подсигуряващи бързото му действие и желания ефект.

Една капсула съдържа мелатонин 1 мг и екстракт от Валериана с най-висока концентрация на биологично активни вещества 200 мг. Съставките действат в синхрон и носят максимални ползи за съня. Удължават продължителността на нощната почивка и повишават нейното качество. Резултатът е по-добра отмора през нощта и по-висока жизненост през деня.

Продуктът е напълно безопасен дори при продължителна употреба. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Това улеснява приема и повишава терапевтичния успех.

Търсете в аптечната мрежа или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари