спорт преди лягане

Скорошно проучване показва, че практикуването на интензивен спорт преди лягане може да доведе до проблеми със съня. Енергичните тренировки преди сън са в състояние да затруднят заспиването, да скъсят нощната почивка и дори да причинят безсъние (инсомния).

Спорт преди лягане – важно е кога точно се практикува

Изследователите от Университета на Монреал, Канада, анализират 15 проучвания за връзката между физическата активност преди лягане и качеството на съня. Освен това провеждат свое собствено проучване по темата сред 194 души.

„Прегледът на научната литература по въпроса за връзката между двигателната активност и съня приключи с разнопосочни резултати. Факторите, които оказват значение, са много и различни. Като се започне от времето на тренировката, мине се през нивото на физическа подготовка и се стигне до вида на самата тренировка“. Коментарът е на д-р Мелоди Мограс, когнитивен невропсихолог и изследовател в специализираната лаборатория за сън PERFORM към Университета на Монреал.

Д-р Мограс и колегите му се фокусират само върху ефекта на високоинтензивните упражнения върху съня

Факторите, които анализират, са времето на трениране (особено вечер), часът на лягане за сън и продължителността на интервала между тренировката. За целите на изследването учените обособяват следните три групи по отношение продължителността на въпросния интервал. В първата група попадат хора, които тренират максимум 2 часа преди лягане. Във втората – по-малко от 2 часа преди сън. В третата – от 2 до 4 часа преди лягане.

Резултатите са интересни.

„Анализът показа, че когато тренировката приключи до 2 часа преди лягане, тя оказва благотворно влияние върху съня. Заспиването е лесно и сънят е продължителен. Когато обаче краят на упражненията настъпва по-малко от 2 часа преди лягане, ефектът е негативен. Времето за заспиване е по-дълго и сънят е по-кратък“. Думите са на водещия автор д-р Емануел Фримпонг.

Въз основа на резултатите изследователите правят важно заключение. То е, че здравите млади хора и хората на средна възраст без история за сънни нарушения трябва да спортуват по-рано вечер.

Няма място за притеснения, ако практикуването на спорт преди лягане е довело до сънни проблеми

Насреща винаги е Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Приемът на този изцяло природен продукт действа успокояващо и благоприятства съня. Тайната е в състава! Всяка капсула осигурява на организма оптимални дози мелатонин и Валериана с най-висока концентрация на биологично активни вещества. Съставките се допълват взаимно.

Мелатонинът подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта.

Екстрактът от Валериана преодолява възбудните процеси в нервната система, премахва нервното напрежение и стреса.

Продуктът се прилага успешно при безсъние, за по-лесно заспиване и за постигане на продължителен сън без събуждания.

Няма данни за нежелани ефекти, не предизвиква зависимост. Предлага се в аптеките без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари