топло мляко преди сън

Всеки е чувал, че чаша топло мляко преди сън улеснява заспиването. Не всеки знае обаче на какво се дължат сънотворните свойства на топлата напитка.

Топло мляко преди сън – ето каква е тайната му…

Учените Лин Джън, Муминг Джао и техните колеги идентифицират смес от пептиди в млякото, наречена триптичен казеин хидролизат (CTH), която:

  • намалява стреса
  • подпомага заспиването

Резултатите от проучването са публикувани в сп. Journal of Agricultural and Food Chemistry, издавано от Американското общество по химия (ACS). Учените се надяват един ден откритието им да доведе до разработването на нови естествени методи за лечение на безсъние (инсомния).

Във вече споменатата своеобразна „смес от пептиди“ в млякото изследователите откриват пептида α-казозепин (α-CZP). Именно на него те приписват голяма част от успокоителните и сънотворни свойства на топлото мляко преди лягане. Един въпрос обаче не им дава мира – дали в пептидната смес няма други още по-мощни пептиди за улесняване на съня. В опит да си отговорят учените най-напред сравняват ефекта на CTH и α-CZP в изследване на съня при лабораторни мишки. При анализа на резултатите им прави впечатление, че CTH успява по-бързо „да покани“ съня от α-CZP.

Това дава основание на изследователите да предположат, че в CTH има и други стимулиращи съня пептиди освен α-CZP

Учените използват масспектрометрия, за да идентифицират т.нар. биоактивни пептиди, освободени от CTH по време на симулация на храносмилане. След това изследват способността на пептидите да се свързват с гама-аминомаслената киселина (GABA) и да преминават през кръвно-мозъчната бариера. Накрая тестват най-мощните пептиди върху мишки.

Анализът сочи, че пептидът YPVEPF има най-добри сънотворни и успокоителни свойства. Според данните той увеличава броя на мишките, които заспиват с около 25% по-бързо и спят с над 400% повече от контролната група.

Предстоят да бъдат проучени други пептиди от CTH, които биха могли да подобрят съня по други механизми.

Освен топло мляко преди сън за по-бързо заспиване помага и…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – разумна природна алтернатива на синтетичните сънотворни. Той не води до привикване и е напълно безопасен. Ефектът му е проверен във времето.

Благотворните свойства на продукта върху съня се дължат на рационалната комбинацията от мелатонин и екстракт от Валериана. Съставките влияят положително на нервната система по физиологични механизми. Допълват се и взаимно усилват действието си.

Мелатонинът има важно участие в регулирането на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване.
Биологично активните вещества от Валериана успокояват нервната система, премахват нервното напрежение и стреса.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Може да се закупи от аптеките в страната или да се поръча на момента от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари