сънни нарушения

Мозъчното сътресение (комоцио) увеличава риска от сънни нарушения в дългосрочен план. Това показва проучване от 2021 г. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на сп. Neurology от 3 февруари същата година.

Изследователите стигат до заключението, след като анализират данни на над 98 700 американски ветерани с травматични мозъчни увреждания. Въпросните мозъчни наранявания варират от леки (сътресение) до тежки. Данните са съпоставени с тези на сходен брой военни ветерани без мозъчни травми.

Сънни нарушения и черепно-мозъчна травма – връзката е налице

В началото на проучването никое от изследваните лица няма проблеми със съня. В хода на 14-годишното проследяване обаче 23% от хората с черепно-мозъчна травма и 16% от тези без анамнеза за травма развиват сънни разстройства.

„Установихме, че претърпелите мозъчна травма са изложени на повишен риск от редица сънни проблеми. Като се започне от безсъние и сънна апнея, мине се през двигателни нарушения, свързани със съня, и се стигне до прекомерна дневна сънливост“. Коментарът идва от главната авторка на изследването д-р Юе Ленг. Тя е епидемиолог и изследовател на съня в Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Д-р Ленг и колегите ѝ отчитат други рискови фактори за разстройства на съня като диабет, тютюнопушене, прием на психоактивни вещества

Данните са ясни – рискът от сънни проблеми при хората с черепно-мозъчна травма е с 40% по-висок от този при хората без травми. Впечатление прави, че опасността е по-голяма при ветераните, претърпели мозъчно сътресение, отколкото при тези с умерена или тежка мозъчна травма.

Резултатите от изследването сочат, че 11% от ветераните с травматично мозъчно увреждане развиват сънна апнея, а 12% – безсъние. За сравнение, 8% от хората без мозъчна травма са със сънна апнея и 7% – с безсъние.

Учените констатират, че наличието на посттравматично стресово разстройство нито увеличава, нито намалява риска от нарушения на съня.

„Сънните разстройства влияят негативно върху качеството на живот и възстановителния процес. Ето защо трябва да се разработят стратегии за ранното им идентифициране и предотвратяване появата им след травматично мозъчно увреждане“, подчертава д-р Ленг. Тя е категорична, че са нужни повече изследвания относно връзката между тежестта на черепно-мозъчната травма и проблемите със съня.

Пълноценният сън при сънни нарушения в резултат на травматично мозъчно увреждане е възможен

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е висококачествено природно средство за здрав и отморяващ сън. Формулата съдържа високи количества натурални съставки с доказан ефект върху нощната отмора. Всяка капсула осигурява естествения синхронизатор на съня мелатонин 1 мг и екстракт от корени на Валериана 200 мг, с най-високи концентрации на биологично активни вещества.

Съставките се допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът е по-спокойна нервна система, по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта, по-продължителен и качествен сън.

Продуктът е икономичен и с удобен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Не предизвиква нежелани ефекти, не води до зависимост и е безопасен при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари