сън майка

Има връзка между недостига на сън, с който се сблъсква всяка майка на новородено, и преждевременното остаряване. Това установява проучване на учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис (UCLA) в САЩ. Резултатите са публикувани в сп. Sleep Health, издавано от Националната асоциация по съня (NSF) във Вашингтон.

Ето как изследователите откриват, че лишаването от сън при всяка скорошна майка и ранното остаряване вървят ръка за ръка

Учените проследяват състоянието на 33 жени по време на бременността и година след раждането. Вземат кръвни проби за анализ на ДНК, за да определят биологичната им възраст.

Тук отваряме една скоба, за да уточним, че биологичната възраст е реалната възраст на тялото, формирана от начина на живот и здравословното състояние. Свързаните с нея биомаркери дават възможност да се проследи колко бързо старее организмът. Тя често не съвпада с календарната възраст, която се определя от датата на раждане на всеки човек.
Отново се връщаме на проучването. След като анализират и сравняват взетите проби, учените установяват, че година след раждането:

  • биологичната възраст на майките, които са спали по-малко от 7 часа на нощ за 6 месеца, е от 3 до 7 г. по-голяма от тази на майките, спали минимум 7 часа

И още – оказва се, че…

Майките, които са спали по-малко от 7 часа на нощ, имат по-къси теломери в белите кръвни клетки.

Теломерите са ДНК структури, които се намират в края на хромозомите. Те се скъсяват с всеки цикъл на делена на клетката. Намаляването на дължината им е пряко свързано със стареенето на организма.

„Продължителното лишаване от сън след раждането може да ускори стареенето и да окаже негативен ефект върху здравето на майката“. Думите са на Джудит Карол, която е професор по психобиология в Калифорнийския университет в Лос Анджелис и главен автор на изследването. С оглед на казаното тя приканва наскоро родилите жени да си наваксват със съня при всяка удобна възможност.

Бебето вече спи по-дълго през нощта, а безсънието продължава дори и след кърмаческия период? Няма място за притеснения! Всяка майка може да си осигури повече часове нощен сън с…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – уникална комбинация от естествени съставки, която повлиява благоприятно нервната система по физиологични механизми. Продуктът съдържа високо количество мелатонин 5 mg и екстракт от лечебната билка Валериана 200 mg, които взаимно усилват ефекта си.

Мелатонинът има ключова роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Притежава сънотворен ефект, подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.

Екстрактът от Валериана е с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Снема нервното напрежение, премахва стреса и улеснява заспиването нощем.

Продуктът е напълно безопасен. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Може да бъде закупен от аптеките в страната или от сайта на електронен магазин – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари