сърце и безсъние

Между сърце и безсъние (инсомния) има връзка и тя очаквано е негативна. Ето какво имаме предвид – почти половината от пациентите със сърдечно заболяване имат проблеми със съня. Заключението е от изследване, представено на ESC Preventive Cardiology 2022 – научен конгрес на Европейското кардиологично дружество (ESC). Резултатите от проучването са публикувани в сп. SLEEP Advances.

Известно е, че сънните нарушения са предпоставка за проблеми с психичното здраве. Ние установихме, че безсънието е тясно свързано със сърдечни събития, дори след като се вземат предвид фактори като тревожност и депресия. Резултатите от изследването предполагат, че сърдечноболните трябва да бъдат изследвани за безсъние и да им се предложи подходящо лечение“. Това казва главният автор на проучването Ларс Фрожд, който е студент по медицина в Университета на Осло в Норвегия.

Проучването, което открива връзка между сърце и безсъние, е проспективно и включва 1068 пациенти на средна възраст 62 години

Приблизително един на всеки петима души (21%) е жена. Общото между участниците е, че са получили инфаркт и/или са преминали процедура за отваряне на запушени артерии (поставяне на стент или байпас). Това се е случило средно около 16 месеца преди научното изследване.
В началото на проучването са събрани данни за безсъние, съпътстващи заболявания и повтарящи се сърдечни проблеми.

При анализа на резултатите се установява, че:

  • почти половината от участниците (45%) са с безсъние
  • 24% приемат сънотворни лекарства през последната седмица преди проучването

При средно проследяване от 4,2 години са наблюдавани общо 364 големи неблагоприятни сърдечно-съдови събития при 225 пациенти.
Безсънието се нарежда на трето място (16%) като фактор за повтарящите се големи неблагоприятни сърдечн-осъдови събития. Преди него са само тютюнопушенето (27%) и ниската физическа активност (21%). „16% от повтарящите се сериозни сърдечно-съдови събития щяха да бъдат предотвратени, ако не беше безсънието“, коментира резултатите Фрожд.

„Резултатите от проучването показват, че безсънието е често срещано при пациенти със сърдечни заболявания. То е свързано с последващи сърдечни проблеми независимо от рисковите фактори, съпътстващите заболявания и симптомите на психичното здраве. Нужни са допълнителни изследвания, за да се установи дали лечението на безсъние с когнитивно-поведенческа терапия например работи при тази група пациенти“. Това казва в заключение Фрожд.

Натурално решение при безсъние

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – изцяло природен продукт, който благоприятства добрия сън. Ефективността му е съизмерима с тази на сънотворните, но липсват странични ефекти.

Формулата съдържа високи количества натурални съставки с доказан ефект върху съня:

  • екстракт от корени на Валериана 200 мг с най-високи концентрации на биологично активни вещества
  • мелатонин (естествен синхронизатор на съня) 5 мг

Приемът на продукта се препоръчва:

  • при безсъние
  • за улесняване на заспиването
  • за продължителен сън без събуждане
  • при нервно напрежение (стрес)
  • за преодоляване на тревожността
  • при неврози

Дозировката е удобна – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът не предизвиква зависимост. За постигане на оптимални резултати е желателен по-продължителен прием. Може да бъде закупен от аптеките в страната или да се поръча на momo.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари