релаксация срещу безсъние

Клиничната практика отдавна е доказала, че хроничните проблеми със съня се преодоляват с помощта на правилните техники за релаксация на тялото и съзнанието. Дори при тежки форми на безсъние техниките за релаксация би следвало да са първо средство на избор като алтернатива на различните сънотворни лекарства.

Доказани техники за релаксация

Някои техники за релаксация на тялото и съзнанието се радват на особена почит и в лекарските, и в пациентските среди. Най-популярните методи са свързани с прогресивното релаксиране на определени мускулни групи. Подобни техники за релаксация се ползват много успешно при лечение на безсъние и други проблеми със съня.

Като доказано ефективен метод се прилага последователното стягане и отпускане на мускулните групи от главата по посока към петите. Започва се с волево съкращение на мускулните групи на лицето за по няколко секунди, последвано от постепенното им отпускане. Процедурата се повтаря няколко пъти. Същата техника за релаксация се прилага последователно върху мускулните групи съответно в областта на врата, раменете, предмишниците, дланите, пръстите на ръцете, гръдния кош, коремната област, бедрата и краката. Целият цикъл се изпълнява за около 45 минути и се прилага вечер преди лягане.

Ефективно допълнение към добрите техники за релаксация при безсъние

Превръщането на подобни техники за релаксация в рутина се счита за важна стъпка към подобряване на съня и овладяване на хроничното безсъние. Изброените техники помагат на тялото да се пренастрои от режим на бодърстване към режим за заспиване. За целта се разчита на връзката между тялото и съзнанието и на възстановяването на нейния баланс. Добрите техники за релаксация са особено удачни за ползване от хора, изложени на повишен стрес и тревожност.

За пълноценен ефект от прилагането на релаксиращите техники може да се добави прием на Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – ефективно и висококачествено природно средство за овладяване на безсънието. В състава му присъстват екстракт от Валериана и хормона на съня – мелатонин. Балансираният състав на Виватонин Лека Нощ помага за справяне с безсънието и е удачно допълнение към прилагането на различни техники за релаксация на тялото и съзнанието преди лягане.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 15

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари