Тревожност и безсъние – влошени през пандемията!

Рестрикциите за движение през ковид пандемията са влошили проблеми като тревожност и безсъние при хората над 50 години в Европа. Това става ясно от съвместна статия на три испански изследователки. Става въпрос за Арианда Гарсия Прадо от Публичния университет в Навара, Паула Гонсалес Родригес и Йоланда Ребольо Санс от университет „Пабло де Олавиде“ в Севиля. Самата статия е публикувана в сп. Economics and Human Biology.

Тревожност и безсъние при хора над 50 години в условия на ковид пандемия

Трите изследователки анализират данни от 17 европейски страни по време на първата вълна на пандемията. Целта им е да установят до каква степен влошеното психично здраве се дължи на рестрикциите за свободно придвижване през пандемията.

Резултатите от анализа са плашещи. Оказва се, че с въвеждането на строгите рестрикции за движение безсънието се е влошило със 74,6%, тревожността – с 39,4%, депресията – с 36,4%. Най-уязвими са жените, хората на възраст между 50-65 години и тези, които са били в добро здраве преди пандемията.

Изследователите определят резултатите като интересни. „Данните показват, че строгите мерки за придвижване трябва да са селективни. Ако се приложат само върху хората в най-голям риск от ковид, те биха спестили неблагоприятните икономическите и психически последици. При всички положения обаче хората, които са изолирани в домовете си, трябва да получат нужната психическа подкрепа“, изтъкват изследователките.

Те са на мнение, че изследването отговаря на необходимостта от установяване на причината за отрицателното въздействие на локдауна през пандемията

„Проведоха се проучвания, които откриват връзка между пандемичните мерки и влошеното психично здраве на хората. Нито едно от тях обаче не изследва причините за тази връзка. Не беше ясно дали случващото се е заради ирационален страх от заразяване с ковид, несигурност на работното място или социална дистанция. Освен това нямаше изследвания с фокус върху по-възрастното население. А както е известно то е най-застрашено от заразяване с ковид, респективно трябва да се пази най-много“, казва Арианда Гарсия Прадо.

Природният лек срещу тревожност и безсъние при хора от всички възрасти

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е препоръчван от специалистите у нас при проблеми с психическото здраве и съня. Формулата на продукта съдържа екстракт от билката Валериана с най-висока концентрация на биологичноактивни вещества и психичния хармонизатор мелатонин. Съставките се допълват и усилват действието си, за да успокоят нервната система, да насърчат релаксацията и добрия сън.

Приеман редовно според предписанието продуктът снема стреса, намалява тревожността, увеличава продължителността и качеството на съня.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Не води до пристрастяване. Предлага се в аптеките в страна без рецепта. Може да бъде поръчан и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари