добър сън

Наличието на добър сън може да повлияе благотворно на сърцето и общото здраве, и дори да увеличи продължителността на живота. Това става ясно по време на годишната научна среща на Американския колеж по кардиология, проведена съвместно със Световния конгрес по кардиология.

„Установихме, че колкото по-качествен е сънят, толкова по-ниска е общата смъртност и смъртността от сърдечно-съдови заболявания“. Коментарът идва от д-р Франк Чиан. Той е интернист в медицински център „Бет Израел Диконес“ в Бостън, сътрудник по медицина в Харвардското медицинско училище и съавтор на изследването.

Добър сън = по-дълъг живот – резултати от проучването

Д-р Чиан и колегите му анализират данни на 172 321 души, събрани чрез Националното проучване за здравни интервюта (NHIS) в периода 1997-2013 г. 54% от изследваните лица са жени, а общата средна възраст на участниците е 50 години. Състоянието им е проследявано средно 4,3 години, като за това време са починали 8681 души. Смъртта на 2610 (30%) от починалите е резултат от сърдечно-съдови заболявания, а на 2052 (24%) – от онкологични болести. При останалите 4019 (46%) – причината за смърт е друга.

Изследователи анализират и 5 значими фактора, по които оценяват качеството на съня на участниците. Тези фактори включват оптимална продължителност на съня, трудно заспиване до 2 пъти седмично, невъзможност за заспиване до 2 пъти седмично. И още – пълно избягване на лекарства за сън, усещане за отмора след сън поне 5 пъти в седмицата.

Учените вземат предвид и други фактори, които могат да увеличат риска от смърт, като нисък социално-икономически статус, употреба на тютюн и алкохол, и здравословни проблеми

Резултатите обаче са категорични. Хората, които покриват 5-те фактора за качествен сън, са с 30% по-нисък риск от смърт по всякаква причина. С 21% по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания, с 19% – от онкологични болести, с 40% – от причини, различни от сърдечно-съдови и онкологични заболявания.

Впечатление прави, че очакваната продължителност на живот е с 4,7 години по-висока при мъжете и с 2,4 – при жените, отговарящи на 5-те условия за качествен сън. Сравнението е на база хора, които отговарят на 1 или не отговарят на нито 1 фактор за качествен сън.

Доказан продукт за още по-добър сън, респективно за по-дълъг живот

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природна алтернатива на сънотворните лекарства. Приемът улеснява заспиването, повишава продължителността и качеството на нощната отмора. Всичко това е възможно благодарение на оптималното количество натурални съставки с доказан ефект върху съня.

Една капсула осигурява мелатонин 1 мг и екстракт от валериана 200 мг с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Съставките взаимно се допълват и усилват действието си.

Продуктът е практически безвреден, не предизвиква нежелани ефекти, не предизвиква зависимост и е безопасен при продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари