причини за безсъние

Много от вас сигурно си спомнят за конкретна безсънна нощ, когато натрупаният стрес или някакво трогателно събитие ни кара да се въртим в леглото по цяла нощ, без да мигнем. Безсънието също може да е вследствие на хормонални проблеми, затлъстяване, смяна на дома или късно будуване и използване на електронни устройства непосредствено преди сън. Това са сред основните „виновници“ за непълноценен сън. Но съществуват и други причини за безсъние.

6 неочаквани причини за безсъние

1. Хронична болка

Всяко състояние, което ви създава дискомфорт, може да наруши и съня. Дали е артрит, болки в кръста, киселинен рефлукс – всички тези, както и други болезнени състояния може да ви държат будни през нощта.

2. Тревожност или депресия

Ежедневните ни възходи и падения определено могат да предизвикат безсъние от време на време, но силните тревожни състояния или депресия е възможно да провокират редовни проблеми със съня. А ако страдате от тревожни състояния и започнете да се тревожите и заради самото безсъние, тогава е още по-трудно да овладеете проблемите.

3. Хранителните ви навици

Въпреки добрите ви намерения и желанието да се храните правилно е възможно постоянно да саботирате собствения си сън чрез храните и напитките, които консумирате в часовете преди лягане. Експертите съветват да избягвате консумацията на кофеинови напитки поне до 6 часа преди сън. Но не забравяйте, че кофеинът може да се крие и в някои изненадващи продукти, като шоколад и дори някои видове безкофеиново кафе.
Друга причина за безсъние може да е консумацията на алкохол вечер. Алкохолът, въпреки че първоначално приспива, може да ви буди през нощта.

4. Неврологични заболявания

Хората с мозъчни заболявания, като болест на Алцхаймер, Паркинсон или инсулт също изпитват затруднения със съня. Това вероятно се дължи на промени в зони от мозъка, които засягат съня или от медикаментите, които се използват за контролиране на заболяването.

5. Алергии

Запушен нос или сърбеж в очите също са сред причините за безсъние. Цели 59% от хората с назални алергии съобщават за проблеми със съня, вследствие на обостряне на симптомите.
Проучване от 2006 г. дори доказва връзка между безсънието и алергиите, а специалистите съветват да се спазва добра хигиена на съня (тиха, тъмна и прохладна спалня и ограничаване на синята светлина преди сън) и да се облекчат алергичните симптоми.

6. Прием на определени медикаменти

Определени лекарства могат също да предизвикат безсъние, като например тези за настинка, високо кръвно налягане, депресия или астма. Някои лекарствени средства съдържат кофеин и те също може да създадат проблеми със съня.
Има и лекарства по предписание, които нарушават REM цикъла на съня, блокирайки производството на мелатонин и нарушавайки естествените нива на различни ензими в организма.

Решение на проблемите със съня

Когато са налице проблеми със съня е важно да се премахне първопричината за безсънието. За допълнителна помощ може да разчитате на природни продукти, като Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Той съдържа мелатонин – естествен хормон на съня и екстракт от корени на Валериана. Тази уникална комбинация от една страна улеснява заспиването, а от друга – осигурява продължителен и пълноценен сън. Виватонин Лека Нощ се препоръчва при безсъние, тревожност, стрес и невроза. Приема се по 1 капсула 30-60 мин. преди лягане.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари