безсъние при жените

Никой не е застрахован от мъчителното безсъние, но все пак проблемите с качеството на нощната отмора са по-разпространени при жените. В следващите редове споделяме повече за факторите, които повишават риска от недоспиване и чести събуждания при представителките на нежния пол. И добрата новина – решение на проблемите със съня!

Безсъние при жените – какво го провокира?

Причините за проблеми със съня могат да бъдат като физически, така и психологически. През репродуктивните години на жената хормоналните промени по време на менструалния цикъл могат да причинят промени в настроението (като тревожност и депресия) и физически неразположения (като спазми и подуване на корема). Тази комбинация понякога се оказва неблагоприятна за качеството на нощната отмора.

Симптоми по време на бременност – като гадене, чести позиви за уриниране, безпокойство и общ дискомфорт, също могат да предизвикат нарушения на съня. Тези неразположения съпътстват дамите предимно през първия и третия триместър. Ето защо през тези месеци за голяма част от бъдещите майки здравия сън се оказва мираж. След раждането пък идва безсънието покрай грижите за новороденото. При някои жени се развива модел на свръхбдителност и отзивчивост, които могат да затруднят съня за дълъг период.

Бушуващите хормони са в центъра на проблемите със съня при дамите и с напредване на годините

Близо 80% от жените се сблъскват с мъчителните горещи вълни в пременопаузата (периодът преди настъпване на същинската менопауза). Оплакването, породено от спада в нивата на естроген може да продължи няколко години след навлизане в климакс. За около 20% от жените тези горещи вълни са чести и достатъчно интензивни, за да нарушат съня. От друга страна жените в постменопауза са изложени на по-висок риск от развитие на обструктивна сънна апнея. Състоянието се появява, когато мускулите на дихателните пътища се отпуснат и временно възпрепятстват дишането, което може да доведе до чести събуждания през нощта. Промените в мускулния тонус, свързани с възрастта и общото преразпределение на телесното тегло при менопауза също са възможни предпоставки за сънна апнея.

Не на последно място, жените са изложени на повишен риск от определени психични състояния, като тревожност и депресия, които могат да влошат проблемите със съня. Според проучване на Gallup, публикувано през месец май, процентът на жените, които казват, че в момента имат или се лекуват от депресия, е над два пъти по-висок от този на мъжете.

Независимо какви са причините за проблеми със съня, природата има решение!

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е натуралното решение за пълноценен сън, на което дамите спокойно могат да се доверят. Тайната на продукта е в рационалната комбинация от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Двете активни съставки са с доказано действие срещу безсъние и тревожност. Приеман редовно, продуктът улеснява заспиването, удължава продължителността на съня и намалява честотата на нощните събуждания. Особено подходящо е да се употребява при високи нива на стрес, защото билката Валериана спомага за подобряване на настроението, паметта и когнитивната функция. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Придържането към терапията е удобно и икономически изгодно. Продуктът е напълно безопасен и се препоръчва за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари