тревожност и безсъние

Тревожност и безсъние са състояния, които вървят ръка за ръка, създавайки порочен кръг, който значително повлиява качеството на живот. Съществуват ефективни стратегии, които може да приложите, за да облекчите симптомите и да възвърнете чувството за безпокойство и отпочиналост.

Тревожност и безсъние – има ли връзка между тях?

Тревожността е често срещано състояние отнасящо се до психичното здраве, което се характеризира с прекомерно безпокойство, нервност и повишена възбуда. Безсънието се отнася до затруднено заспиване, запазване на качествен и възстановителен сън, въпреки предоставената възможност за това. Връзката между безпокойството и безсънието е двупосочна, като всяко състояние влошава другото. Това води до постоянен порочен цикъл, заради който е застрашено и здравето на човек.

Практикуване на медитация при тревожност и безсъние

Медитацията е мощен инструмент за управление както на тревожност, така и на безсъние. Чрез фокусиране върху настоящия момент и култивиране на мислите и усещанията, практиката може да помогне за успокояване на ума и подобряване на релаксацията. А това ще доведе и до по-лесно заспиване, и по-голяма продължителност на съня. Посвещавайте няколко минути всеки ден на медитация вкъщи или пък се запишете в групови тренировки за редовно практикуване. Така с прости упражнения за фокусиране върху дишането и „изключването“ на ума ще постигнете голям успех, разрушавайки нездравословната връзка между тревожност и безсъние.

Създаване на релаксираща рутина за лягане

Създаването на релаксираща рутина преди лягане може да сигнализира на тялото и ума, че е време да се отпуснат и да се подготвят за сън. За да постигнете това включете успокояващи дейности като четене, вземане на топла вана, практикуване на йога или слушане на успокояваща музика във вечерния ритуал. Избягвайте стимулиращи дейности и стоене дълго време пред екраните на дигиталните устройства, близо до времето за лягане. Те могат да нарушат естествения цикъл сън-бодърстване и да изострят безпокойството.

Използване на бял шум при тревожност и безсъние

В някои случаи т.нар. бял шум, или успокояващи звуци като морски вълни, нежна музика и капки дъжд, определено помагат за преодоляване на тревожните мисли преди лягане. Тази стратегия ще разсее сетивата ви и ще отмести фокуса от натрапчивите идеи, които пречат на съня. Техниката е особено ефективна, защото поддържа постоянно ниво на шум, без необичайни звуци, които могат да нарушат нощната отмора. Белият шум се е доказал като ефективен подход и в справянето с безсънието при бебета и малки деца.

Водене на здравословен начин на живот

Поддържането на здравословен начин на живот може значително да повлияе на състоянията тревожност и безсъние. За тази цел се стремете да дадете приоритет на редовна физическа активност, хранене с балансирана диета и избягване на някои вредни навици. Такива например са прекомерна употреба на кофеин, стимулиращи напитки, захарни изделия и алкохол, особено в часовете близки до лягане. Установяването на последователен график за сън и създаването на комфортна среда също може да помогне за регулиране на циркадните ритми и насърчаване на спокоен и пълноценен сън, без тревожни мисли.

Природен продукт при тревожност и безсъние

Ако натрапчивите мисли не ви оставят да заспите може спокойно да се доверите на продукт, който действа в две направления – срещу тревожност и безсъние. Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е специално разработен за преодоляване на нервното напрежение и безпокойството, които нарушават нощната отмора. Същевременно природното средство улеснява заспиването, подобрява качеството на съня и удължава продължителността му. Ефектът се дължи на рационалната комбинация от мелатонин и висококачествен натурален екстракт от Валериана. Хормонът на съня подобрява качеството на нощната отмора, а лековитата билка работи в посока снемане на стреса, премахване на безпокойството и подобряване на настроението. Благодарение на нея, човек се чувства по-спокоен, бодър и концентриран през деня. Продуктът се дозира по 1 капсула вечер, 30 до 60 минути преди сън. Няма моментален сънотворен ефект, а е предназначен за дълговременно овладяване на смущенията на съня. Напълно безопасен е – не предизвиква странични ефекти дори при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари