безсъние и хранене

Американско изследване за пореден път потвърждава, че има връзка между безсъние и хранене. Според резултатите голяма част от вината за проблемите със съня има храненето предимно с въглехидрати (паста, бял хляб, сладкиши, печива). Данните са публикувани на 11 декември 2019 г. в онлайн изданието на сп. The American Journal of Clinical Nutrition.

Безсъние и хранене – неразривно свързани

„Проучването анализира колебанията в нивото на кръвната захар, породени от хранителния режим“. Това коментира водещият автор на изследването д-р Джеймс Гангуиш от Колумбийския университет в Ню Йорк.

Тук е мястото да кажем, че силно преработените въглехидрати като чипс, бисквити, бонбони и торта имат висок гликемичен индекс. Те се усвояват изключително бързо от организма и консумацията им често води до „скок“ на кръвната захар.

В изявление пред пресата д-р Гангуиш казва, че при бързо покачване на кръвната захар тялото произвежда инсулин. Последващият спад на захарта в организма често води до освобождаване на адреналин и кортизол. Тези така наречени хормони на стреса, пък са в състояние да саботират съня.

Участници в проучването са над 50 000 жени на възраст. Всички те са си водили дневник на храненето като част от инициатива за изследване на женското здраве.

Резултатите са категорични

Жените, които приемат повече преработени въглехидрати (особено такива с добавена захар) са в повишен риск от безсъние. Впечатление прави, че колкото по-висок е гликемичният индекс на храната, толкова по-голяма е опасността от сънни нарушения. Това личи най-силно при жени, които консумират много добавена захар и преработени зърнени храни.

Тъкмо обратното се забелязва при дамите, които се приемат повече зеленчуци, плодове и фибри. Благодарение на здравословния хранителен режим те имат добър и спокоен сън. Отваряме една скоба, че макар да са богати на захар, плодовете съдържат много фибри, които не позволяват скокове в нивата на кръвната захар.

Екипът подчертава, че изследването се фокусира върху по-възрастни жени, но заключенията са валидни също за мъже и хора от различни възрастови групи.

Засега слагаме точка на темата безсъние и хранене

Време е да акцентираме на решението при проблеми със съня Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е изцяло природен продукт, алтернатива на синтетичните лекарства за сън. Формулата съдържа високи количества натурални съставки с доказан ефект върху съня:

Съставките взаимно се допълват.

Екстрактът от Валериана преодолява възбудните процеси в нервната система, премахва нервното напрежение и стреса.

Мелатонинът подпомага заспиването, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня.
Продуктът е напълно безопасен. Не предизвиква нежелани ефекти и не води до зависимост. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителна употреба. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари