безсъние при жени

Според проучвания проблемът с хроничното безсъние при жени е почти двойно по-голям, отколкото при мъжете. Разбира се, проблемите при заспиване и честите събуждания могат да засегнат всеки, независимо от пола и възрастта. Но има някои предпоставки, които поставят дамите в повишен риск от недоспиване и именно за тях говорим в следващите редове.

Хормонални промени – предизвикват безсъние при жени

Животът на дамите е придружен от редица хормонални промени – ежемесечно около менструация, при бременност и при менопауза, когато цикълът спира. Тъй като има силна връзка между хормоните и съня, флуктуациите в нивата им неизбежно са предпоставка за недоспиване. Резултати от проучване потвърждават това твърдение. Според експеримента при момичета и момчета преди пубертета не се наблюдават разлики в съня. На по-късен етап, когато девойките съзряват, се оказва, че сънят се подобрява или влошава в зависимост от фазата на месечния цикъл.

Безсънието се среща и при бременни жени. Обяснението е от една страна, че хормоналните промени са причина за повишена тревожност и безпокойство, а от друга предизвикват чести позиви за уриниране през нощта и гадене, които нарушават съня.

Може би най-разпространени са проблемите със съня при менопаузалните дами. Преустановяването на яйчниковата функция и спада в нивата на хормоните естроген и прогестерон предизвиква смущения като горещи вълни, нощно изпотяване и чести смени в настроенията. Тези оплаквания са в състояние да провалят и най-здравия сън, а в допълнение учените смятат, че естрогенният дефицит оказва негативно влияние върху частта от мозъка, която отговоря за съня.

Стрес и тревожност

Оказва се, че дамите са по-уязвими към хроничния стрес в ежедневието и по-предразположени към тревожност и депресия от мъжете. Връзката между хроничното нервно напрежение и безсънието е двупосочна и не е за пренебрегване. Обяснението е, че при повишена тревожност в организма се отделят хормоните адреналин и кортизол. Тяхната функция е да подготвят тялото за незабавна реакция в случай на опасност. Затова когато нивата им са високи се ускорява сърдечната честота с цел по-добро кръвоснабдяване на жизненоважни органи. Състоянието на засилена бдителност възпрепятства заспиването, води до чести събуждания и по-кратка продължителност на съня. С оглед на казаното е важно дамите да практикуват релаксиращи техники за справяне със стреса и да потърсят помощ от специалист при депресия.

Майчинство

За съжаление кошмарът с безсънието при жените не приключва с края на бременността, а по-скоро тепърва започва. При отглеждане на новороденото всяка майка се сблъсква с недостиг на сън. Това може да доведе до повишена тревожност, силна умора и дори до преждевременно остаряване при дамите! Проблемът се задълбочава, ако към ангажиментите за децата се добави и грижа за възрастни роднини. Специалистите препоръчват на жените да обърнат внимание на недоспиването своевременно, за да не се превръща в хроничен проблем и след периода на майчинство.

Универсално решение срещу безсъние при жени и мъже

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night е природното решение за пълноценно заспиване, на което дамите спокойно могат да се доверят. Продуктът е рационална комбинация от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Двете активни съставки са с доказано действие срещу безсъние и тревожност. Приемът на натуралното средство улеснява заспиването, удължава продължителността на съня и намалява честотата на нощните събуждания. Особено подходящо е да се употребява при високи нива на стрес, защото билката Валериана спомага за подобряване на настроението, паметта и когнитивната функция. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е напълно безопасен и се препоръчва за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари