будуване нощем

Учени обвързват мъчителното будуване нощем с поява на мозъчна аневризма (разширение на участък на кръвоносен съд в мозъка). Резултатите от проучването са публикувани в онлайн изданието на Journal of the American Heart Association (JAHA) от 3 ноември 2021. Разберете повече в следващите редове…

Будуване нощем и опасността от мозъчна аневризма

Учените използват генетични данни от близо 70 000 възрастни европейци. Над 10 000 души от участниците имат аневризма в мозъка или са претърпели руптура (спукване) на аневризма. Изследователите сравняват тези пациенти с повече от 59 000 души, за които не е известно да имат мозъчни аневризми.

От сравнителния анализ става ясно, че:

  • хората с генетични варианти, свързани с увеличен риск от хипертония, тютюнопушене и безсъние, са застрашени в по-голяма степен от мозъчна аневризма

Високото кръвно налягане и тютюнопушенето са свързани с трикратно увеличаване на риска от аневризма в мозъка, а безсънието – с риск от 24%.

„Не е известно колко от тези хора действително са получили аневризма. Ясно е само, че те са генетично предразположени“. Това изрично подчертава главната авторка на изследването доц. Сузана Ларсън от Каролинска институт в Швеция.

За изненада на учените се оказва, че има слаби доказателства за това, че…

  • генетичната предразположеност към затлъстяване и високи триглицериди, както и физическата неактивност се свързват с по-висок риск от аневризми

„Асоциацията между безсъние и риск от мозъчна аневризма е неочаквана, тъй като не е доказана в други проучвания. Необходими са още изследвания, за да се разбере тази връзка“. Коментарът е на д-р Лари Голдщайн. Той е експерт доброволец към Американското кардиологично дружество (AHA) и професор по неврология в университета на Кентъки, САЩ.

Доц. Сузана Ларсън подкрепя мнението на своя колега. „Нужни са още проучвания, за да се изследват потенциалните механизми, стоящи в основата на връзката между безсъние и мозъчна аневризма“, категорична е тя.

Сложете край на непоносимото будуване нощем и сведете до минимум риска от последствия от безсънието с…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – 100% натурален продукт за пълноценен сън. Формулата съчетава оптимално количество от естествения хармонизатор на съня мелатонин и билката против безсъние Валериана. Съставките се допълват и имат взаимно усилващ ефект. Резултатът от синергията помежду им е:

Освен че е ефективен продуктът е напълно безопасен. Не води до привикване и пристрастяване. Може да се използва като алтернатива на синтетичните сънотворни средства. Предлага се в аптеките в страна. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари