витамини и сън

Липсата на витамини и минерали може да се окаже неподозирана предпоставка за нарушен сън. Качествената нощна отмора е от съществено значение за цялостното здравословно състояние и благополучие, но не винаги е лесно да си набавим заветните 7-9 часа сън, от които тялото се нуждае. За щастие на всички, които се борят с недоспиването, приемът на някои витамини и минерали чрез храната или под формата на добавки, може да помогне за по-здрав сън. Ето кои хранителни вещества си струва да си набавяте на ежедневна база.

Магнезий

Магнезият е важен за мозъчната и мускулната функция, регулирането на кръвното налягане, развитието на костите и др. Друга по-малко позната полза от приемът на магнезий е, че подобрява качеството на съня. Проучвания показват, че магнезият може да помогне при безсъние поради начина, по който действа за регулирането на циркадния ритъм. Магнезият се съдържа в пълнозърнестите храни, семена, какао, банан, сушени плодове, някои риби, морски дарове и др.

Витамини и сън – ето кой е от съществено значение

Витамин D също е важен за насърчаване на добрия нощен сън. Доказано е, че при недостиг на т.нар. слънчев витамин може да се появи безсъние. Предполагаемата причина е, че витамин D е необходим във всички тъкани на мозъка, особено в частите, които са от съществено значение за регулирането на съня. Приемът на витамин D срещу безсъние не се препоръчва превантивно, а при доказан дефицит в организма.

Мелатонин и Валериана – натурална комбинация за здрав сън

Мелатонинът, известен още като хормон на съня, е сред най-мощните оръжия срещу безсъние. Той се произвежда естествено в тялото през нощта, подавайки сигнали, че е време за сън. Допълнителният прием на мелатонин имитира този естествен хормон и помага за по-бързо заспиване, по-дълбок и продължителен сън без прекъсвания. Регулира циркадния ритъм и е от полза срещу „разстройване“ на биологичния часовник при смяна на часовата зона и при преминаване от зимно към лятно часово време.

Валериана е добре позната билка от древността, използвана за успокояване на нервната система и преодоляване на безсънието. Доказано е, че лековитата билка увеличава нивата на гама-аминомаслената киселина (GABA) в мозъка. Този невротрансмитер изпраща сигнали през мозъка и нервната система. Ролята й е да потиска или намалява активността на невроните. Ето защо в оптимални количества Валериана проявява успокояващо действие и може да улесни заспиването и да подобри качеството на съня.

Комбинация от оптимални количества мелатонин и Валериана за трайно овладяване на безсънието ще откриете във Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Продуктът е изпитано природно решение за постигане на здрав сън. Натуралният състав го прави безопасна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства. Не води до привикване и пристрастяване. Приемът е максимално удобен и икономически изгоден – само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е наличен в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари