смяна на зимно с лятно часово време

Ежегодната смяна на зимно с лятно часово време неизменно се отразява на съня. Оплакванията най-често включват трудно заспиване, накъсан неспокоен сън и могат да продължат две-три седмици. За това напомня д-р Алехандро Гилен-Рикелме, експерт в Катедрата за изследване на съня в университета в университета на Гранада в Испания.

Смяна на зимно с лятно часово време – предизвикателство пред съня

Дни след настъпване на пролетта и преместването на стрелките на часовника с час напред започват и проблемите със съня за много хора. Сред основните причини за това са по-дългата продължителност на деня и по-голямото слънцегреене. Това потвърждава и д-р Гилен-Рикелме в интервю за испанската информационна агенция „Европа Прес“. „Появяват се нарушения в цикъла на сън и бодърстване. Биологичният часовник се разстройва. Налице е умора, която допълнително пречи на нормалния сън. Естествено, всеки организъм реагира различно на промените. При някои хора сънните нарушения са много по-силно изразени, отколкото при други“, информира експертът.

Трудностите със съня, свързани с преминаването към лятно часово време, засягат широк спектър от хора. Най-често потърпевши са лицата (предимно жени) на възраст над 20 и над 50 години. Липсва обаче точна статистика на броя на засегнатите.

Обикновено проблемите със съня, провокирани от смяната на времето, приключват също толкова бързо, колкото и започват

„В общия случай са нужни от две до три седмици, за да се регулира сънят. Ако обаче оплакванията продължават и след този период, е редно да се потърсят сериозно причините и да се вземат нужните мерки“, посочва д-р Гилен-Рикелме.

За нормализиране на съня експертът препоръчва повече занимания на открито, спортуване (но не и преди лягане). Избягване на енергийните напитки, здравословно и балансирано хранене, основано на сезонни и регионални храни. И накрая, но не по важност – поддържане на здравословни навици за сън и почивка (хигиена на съня).

Още една ценна препоръка за безпроблемно адаптиране към ежегодната смяна на зимно с лятно часово време и осигуряване на здрав сън

Специалистите у нас съветват да се доверим на изпитано природно средство за пълноценен сън – Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Той съдържа високи количества натурални съставки с доказан ефект върху съня – екстракт от корени на Валериана 200 мг и мелатонин 1 мг. Те повлияват благоприятно функцията на нервната система по физиологичен механизъм. Подпомагат заспиването и допринасят за удължаване продължителността на съня, като намаляват честотата на събужданията.

Приемът е удобен – само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е напълно безвреден и не води до пристрастяване дори при продължителен прием. Предлага се в аптеките в страната. Може да се поръча и онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари