Диабет тип 2 – може да бъде провокиран от проблеми със съня

Наличието на проблеми със съня може да е свързано с фактори, които увеличават риска от развитие на диабет тип 2. Констатацията е от изследване на учени от университета на Южна Австралия.

Това е първото проучване, което показва, че страдащите от сънни нарушения обикновено са с по-лоши показатели за кардио-метаболитно здраве. Примери за такива показатели са възпалителни маркери, холестерол и телесно тегло. Лошите стойности са предпоставка за поява на диабет тип 2 – диагноза, с която живеят повече от 422 милиона души по света. Резултатите са публикувани в сп. The Science of Diabetes Self-Management and Care.

Диабет тип 2 като последица от проблеми със съня – данни от проучването

В своето изследване учените анализират връзката между различните аспекти на съня и рисковите фактори за диабет. Взети са предвид данните на над 1000 австралийци на средна възраст от 44,8 години. Оценени са редица характеристики на съня. В това число проблеми със съня, съобщени от самите участници, продължителност на съня, график на съня. А така също и ефикасност на съня и промяна в продължителността на съня през различните дни.

При анализа на данните е открита зависимост между сънните нарушения и опасността от диабет тип 2.

„Хората с нарушен сън са в по-голям риск от висок индекс на телесна маса (ИТМ, основен показател на затлъстяването). И още – от завишени кръвни показатели и маркери за холестерол, и възпаление в организма. Всичко това създава предпоставка за диабет тип 2. За минимизиране на опасността от метаболитното заболяване, което се характеризира с повишени нива на глюкоза в кръвта, помага добрият сън“, казват учените.

И тук нещо важно – за съня трябва да се мисли във всички негови аспекти

„Дълбочината на съня, времето на лягане и ставане и спазването на навици, свързани със съня, са също толкова важни, колкото и продължителността на нощната отмора“. На това обръща специално внимание водещата авторка на проучването д-р Лиса Матричани.

Опасността от диабет тип 2 може успешно да бъде намалена с прием на доказан природен продукт срещу проблеми със съня

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е естествена формула за пълноценен и здрав сън. Активните съставки – мелатонин 1 mg и екстракт от Валериана 200 mg с най-високо количество биологично активни вещества – спасяват съня и здравето.

Благодарение на допълващото си действие веществата в продукта подпомагат заспиването, разреждат събужданията през нощта и подобрява качеството на съня. Снемат нервното напрежение и стреса. Подобряват настроението, повишават устойчивостта към напрежение и повишават концентрацията и работоспособността.

Продуктът е напълно безопасен. Не води до зависимост и пристрастяване. Използва се като алтернатива на синтетичните лекарства за сън. Подходящ за продължителна употреба. Приемът е удобен – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Наличен в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари