за подобряване на съня

Според ново проучване излагането на дневна светлина, особено сутрин и по обяд, помага за подобряване на съня през нощта. През зимните месеци, когато дните са по-къси и тъмни, много хора прекарват по-малко време на открито. Липсата на естествена светлина повлиява различни аспекти от благосъстоянието – от настроението и енергията до съня. Предишни проучвания са доказали, че излагането за повече от 30 мин дневно на слънчевите лъчи има благоприятно въздействие върху вътрешния часовник на тялото, като насърчава по-качествената нощна отмора. Учените са категорични, че излагането на дневна светлина, дори когато навън е облачно, има съществено значение за циркадния ритъм и хигиената на съня.

Как се променя съня през сезоните?

За да отговорят на този въпрос, учени от Сиатъл провели експеримент сред 500 ученици. За целите на проучването участниците носели специални гривни на китката, които отчитали моделите им на сън през четирите сезона. Данните показват, че учениците са спали приблизително еднакво време през нощта, независимо от сезона. Въпреки това през зимните месеци тези, които са заспивали по-късно вечер, са се събуждали по-късно сутринта. Средно те са заспивали със закъснение от 35 минути и са се събуждали 27 минути по-късно през зимните учебни дни в сравнение с летните. Изследователите предполагат, че учениците са забавяли заспиването вечер през облачните зимни дни, защото не са прекарвали достатъчно време на открито. Естествената светлина се отразява благоприятно върху биологичния часовник и по този начин улеснява заспиването и спомага за ранното събуждане сутрин. Учените споделят, че са необходими още изследвания, проведени на други географски ширини, за потвърждаване на тази зависимост.

Светлина и циркаден ритъм

Естествената дневна светлина повлиява благоприятно циркадния ритъм като улеснява заспиването и подобрява качеството на нощната отмора. От друга страна използването на дигитални устройства, които излъчват синя светлина, вечер има точно противоположния ефект. Тази практика е предпоставка за безсъние. Обяснението е, че организмът възприема светлината като сигнал за разбуждане. В късните часове синята светлина потиска естественото производство на мелатонин, наричан още хормон на съня. Учените отбелязват, че през зимните месеци има повишен риск от т.нар. сезонно афективно разстройство. Засегнатите страдат от затруднено заспиване, напълняване, вследствие на емоционално хранене, депресивни състояния, липса на енергия и нежелание за социални контакти.

Природно решение за подобряване на съня през зимата

За по-добро качество на съня тази зима ви предлагаме да опитате Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Този природен продукт синхронизира циркадните ритми по напълно естествен път. Мощното му действие срещу безсънието се дължи на комбинацията от две перфектно допълващи се съставки – мелатонин 1 mg и Валериана с най-висока концентрация на биологичноактивни вещества 200 mg. Хормонът на съня регулира биологичния часовник и поддържа цикъла сън-бодърстване, независимо от сезонните климатични особености. Той улеснява заспиването и намалява събужданията през нощта.

Безспорно предимство на продукта е прибавянето на лековитата билка Валериана. Растението се използва от древността за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. При прием вечер подобрява настроението на следващия ден, премахва тревожността и подобрява концентрацията. Дозировката е по 1 капсула, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е напълно безвреден и подходящ за дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари