Смяна на времето нощна отмора

И тази есен настъпи моментът за смяна на времето. А с връщането на стрелката на часовника назад, все повече хора споделят, че не са удовлетворени от качеството на нощната отмора. И това не бива да ни изненадва! Всички знаем колко е трудно да „настроим“ биологичния часовник, а след като веднъж сме установили т.нар. хигиена на съня и най-малките отклонения от графика могат да имат катастрофални последствия за нощната отмора. В следващите редове споделяме как да се адаптирате към новото часово време.

Смяна на времето – влошава качеството на съня

Тялото функционира благодарение на вътрешни механизми за регулиране на времето, наречени циркадни ритми. Именно те до голяма степен определят настроенията ни, кога ще огладнеем, кога ще ни се приспи и редица други дейности от ежедневната рутина. Циркадните ритми до голяма степен зависят от излагането на светлина. За да се „нулират“ всеки ден, те трябва да бъдат синхронизирани с естествените цикли светлина-тъмнина. При смяната на часа тялото трябва да се адаптира към новите периоди на сън и бодърстване.

А докато „настроим“ биологичния си часовник, е най-удобния момент за мъчителното безсъние отново да припомни за себе си. Най-честите оплаквания през периода на приспособяване към новото часово време са трудно заспиване, повърхностен сън, чести събуждания и намалена продължителност на нощната отмора.

Недоспиването при смяната на времето от своя страна може да доведе до каскада от смущения на следващия ден. Такива са силната умора, лошо настроение, проблеми с паметта и концентрацията. Експертите дори споделят за тревожна тенденция. През тези периоди от годината, когато местим стрелката на часовника напред или назад, е най-голяма честотата на пътнотранспортните произшествия и опитите за самоубийство.

По-добра нощна отмора при смяна на времето

Битката с безсънието не е загубена! Има стратегии, които помагат на организма да се приспособи към смяната на времето.

Първата препоръка е да установите последователна рутина на съня, съобразена с местеното на часовника. Здравословна практика е да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, дори и през уикенда. За да се чувствате бодри и отпочинали на следващата сутрин, бъдете сигурни, че отделяте поне 7-8 часа за нощна отмора. Важно е да заспивате, когато навън вече е тъмно и да се събуждате по светло, защото както споменахме светлината влияе пряко върху циркадните ритми.

Хигиената на съня включва още няколко прости правила – без късни вечери, без алкохолни или кофеинови напитки и без дигитални устройства преди лягане. Още една препоръка е да се възползвате максимално от светлата част на деня като прекарвате повече време на открито. Престоят навън през меката есен потиска производството на мелатонин, наричан още хормон на съня, през деня и спомага за освобождаването му вечер преди лягане.

Природен помощник за настройване на биологичния часовник

За да се наслаждавате на пълноценна нощна отмора, независимо от смяната на времето, спокойно може да се доверите на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Натуралното средство синхронизира циркадните ритми по напълно естествен път. Продуктът действа благодарение на комбинацията от две перфектно допълващи се съставки – мелатонин 1 mg и Валериана с най-висока концентрация на биологичноактивни вещества 200 mg. Хормонът на съня играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Той улеснява заспиването и намалява събужданията през нощта.

Лековитата билка Валериана от древността се използва за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията. Редовният прием спомага за постигане на здрав и пълноценен сън. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е напълно безвреден и подходящ за дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари