достатъчно сън

Да си набавяме достатъчно сън е важно за редица аспекти от здравословното ни състояние. А според ново проучване редовното наспиване може да повлияе риска от астма! Заболяването засяга около 300 милиона души по света. Но към момента учените не знаят защо някои хора развиват астма, докато други не. В следващите редове споделяме повече за изследването, което свързва незадоволителния сън и повишената генетична предразположеност към астма с двойно по-висок потенциален риск от диагностициране на заболяването.

Повече за проучването

Здравословният модел на сън изглежда е свързан с по-нисък риск от астма. Това кара изследователите да предполагат, че ранното откриване и лечение на нарушенията на съня може да намали опасността от развитие на астма, независимо от генетичната предразположеност. Констатациите са публикувани в списание „BMJ Open Respiratory Research“.

Екип от университета Шандонг в Китай използва данни от UK Biobank, за да изследва 455 405 души на възраст между 38 и 73 години. Учените разработват четири рискови модела за сън и проследяват участниците за повече от десетилетие. В началото на проучването хората са запитани относно навиците им за сън. Това включва дали са ранобудни или „нощна сова“, колко дълга е продължителността на съня им, дали хъркат, имат ли безсъние и дали изпитват прекомерна сънливост през деня. За здравословен модел на съня учените определят този, при който хората са по-скоро ранобудни, спят между 7 и 9 часа през нощта, рядко страдат от безсъние и сънливост на следващия ден и не хъркат.

За целите на проучването учените отчитат генетичната предразположеност на участниците към развитие на астма. При един на всеки трима има висок генетичен риск. Една третата от хората са със среден риск и една трета – с нисък риск.

Резултатите свързват незадоволителния сън с риска от астма

През десетилетието на проследяване 17 836 души са били диагностицирани с астма. В сравнение с участниците с нисък генетичен риск, тези с най-висока предразположеност са с 47% по-склонни да бъдат диагностицирани с астма. При хората с незадоволителен режим на сън вероятността от диагностициране с астма е с 55% по-висока. При хората с висок генетичен риск и лош модел на съня вероятността да развият астма е повече от двойно по-голяма, отколкото при тези със здравословен сън и нисък генетичен риск.

Междувременно здравословният модел на сън намалява риска от астма с 44% при хората с ниска генетична предразположеност, с 41% при тези със средна и с 37% при участниците с висока. „Резултатите показват, че здравословният модел на сън може значително да намали риска от астма във всяка генетична подгрупа“, споделят изследователите. Те предполагат, че на популационно ниво нисък генетичен риск, съчетан със здрав сън, може да означава, че около една пета от случаите на астма могат да бъдат предотвратени. Те допълват, че комбинацията от наследствена предразположеност и незадоволителен сън значително увеличават риска от астма при възрастни. Според изследователите по-здравословният модел на сън може да бъде от полза за превенцията на астма, независимо от генетичните предпоставки. Екипът уточнява, че проучването е наблюдателно и не установява причинно-следствена връзка. Едно от предположенията е, че лошият сън може да причини възпалителен отговор в тялото, което увеличава риска от астма. Необходими са още изследвания в бъдеще, които да докажат, че набавянето на достатъчно качествен сън може да повлияе положително риска от астма.

Достатъчно сън с помощта на природна терапия

За осигуряването на достатъчно качествена нощна отмора специалистите у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Продуктът е изпитано природно решение за постигане на здрав сън. Натуралният състав го прави безопасна алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства. Не води до привикване и пристрастяване. Формулата на успеха му е в рационалната комбинация от мелатонин и екстракт от Валериана с най-високо количество биологично активни вещества.

Двете съставки се допълват, за да осигурят достатъчно здрав сън през нощта и високи нива на енергия на следващия ден. Мелатонинът регулира биологичния часовник. Екстрактът от Валериана успокоява нервната система и хармонизира съня. Ефектът от всичко това е по-продължителна и качествена нощна отмора.

Приемът е максимално удобен и икономически изгоден – само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари