проблем със спането

Наличието на проблем със спането създава предпоставка за поява на инфекция. Ново мащабно проучване, публикувано в сп. Frontiers in Psychiatry го потвърждава. Според изнесените данни хората, които спят под шест или над девет часа на денонощие, са в по-висок риск от инфекция. Още по-тревожно е положението сред спящите твърде малко, страдащите от безсъние (инсомния) или от хронично разстройство на съня. При тях има голяма вероятност да получат антибиотик.

Резултатите дават основание на изследователите да заключат, че добрият сън е в състояние да намали опасността от инфекции и да намали шанса от антибиотична терапия.

Проблем със спането, инфекция и антибиотично лечение – връзката е налице

От предишни изследвания е известно, че хората, които спят твърде малко или твърде много, са във висок риск от инфекция. „Искахме да проверим дали съществува същата връзка при нуждаещите се от първична здравна помощ. Все пак проблемите със съня са по-широко разпространени сред тях, отколкото в общата популация“. Коментарът е на главната авторка на проучването д-р Ингеборг Фортун от Бергенския университет в Норвегия.

Д-р Фортун и колегите ѝ възлагат на студенти по медицина да раздадат кратки въпросници на пациентите в чакалнята на кабинетите по обща медицина. Въпросите, на които трябва да се отговори, са свързани със съня и с прекарани скорошни инфекции. Изследователите се интересуват по-конкретно от продължителността и качеството на съня, предпочитаното време за лягане и ставане. А също така от претърпени наскоро инфекции и скорошен прием на антибиотик.

Въпросникът съдържа и скала за идентифициране случаи на хронично разстройство на съня. В анкетата се включват 1 848 души.

Резултатите са повече от очевидни

Оказва се, че хората, които спят по-малко от 6 часа на денонощие са в 27% по-висок риск от инфекция. Опасността от инфекция нараства до 44% при спящите повече от 9 часа на денонощие. Прекалено малкото сън и хроничното сънно разстройство, пък увеличават възможността от прием на антибиотик срещу инфекцията.

Естественият начин за преодоляване на проблем със спането и минимизиране на риска от тежка инфекция

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природен продукт, специално създаден да увеличи качеството и продължителността на съня. Той съдържа комбинация от натурални съставки във високи количества, което е гаранция за по-бързото му и ефективно действие.

Всяка капсула съдържа мелатонин 1 мг и екстракт от Валериана 200 мг с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Съставките се допълват и взаимно усилват ефекта си.

Мелатонинът подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта. Екстрактът от Валериана успокоява нервната система, снема напрежението и стреса.

Приемът е удобен – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е практически безвреден, не предизвиква нежелани ефекти и зависимост. Има отлична поносимост и е безопасен при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари