Защо сънят е важен

Въпросът „защо сънят е важен“ набира все повече актуалност през последните години на фона на нарастващия брой на страдащи от безсъние. Качествената нощна отмора е от съществено значение за поддържането на ключови телесни функции и добро психическо здраве. Лишаването от сън има редица негативни последици за здравето, включително повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и депресия. Проучвания също така свързват нередовния сън със затлъстяването. В скорошно проучване изследователи обръщат специално внимание на зависимостта между качеството на съня и спазването на програма за отслабване. Те откриват, че добрия сън е свързан с по-успешно придържане към 12-месечен режим за сваляне на излишните килограми.

Повече за методите на проучването

За целите на проучването изследователите подбират 125 участници с наднормено тегло или затлъстяване на средна възраст 50 години. Те са включени в 12-месечна програма за отслабване. В началото на проучването, след шест месеца и след изтичане на 12-месечния експеримент, изследователите засичат шест показатели за съня на участниците. Те включват регулярност на нощната отмора, удовлетворение от съня, будуване, време за заспиване и събуждане, качество и продължителност на съня.

Изследователите също така отчитат присъствието на участниците на групови интервенционни сесии, ежедневното придържане към посочения прием на калории и промените в ежедневните нива на физическа активност. Учените установяват, че участниците с по-добър сън по-често посещават груповите интервенционни сесии и се придържат по-стриктно към целевия калориен прием. Връзката между качеството на съня и физическата активност е статистически незначима.

Недостатъците на проучването са в липсата на контролна група, с която да бъдат сравнени получените резултати. Необходими са още изследвания, които да покажат причинно-следствената връзка зад установената зависимост между качеството на съня и придържането към режим за отслабване.

Защо сънят е важен при отслабване?

Добрият сън позволява на мозъка да се възстановява и подобрява способността за промяна на поведението. Освен това качествената нощта отмора осигурява повече енергия и фокус на следващия ден, което повишава ефективността от физическата активност. В дългосрочен план тези ползи може да улеснят придържането към програма за отслабване. От друга страна учените отбелязват, че недоспиването е пагубно за кардио-метаболитното здраве. Липсата на сън се свързва с повишаване в нивата на глюкозата и инсулиновата резистентност, свързани с повишена телесна мазнина, особено в областта на корема и талията. От друга страна циркадния ритъм засяга два хормона, наречени грелин и лептин, които помагат за регулиране на апетита и количеството храна, което ядем. Когато не спим достатъчно, хормонът, който ни кара да изпитваме глад – грелин, се увеличава, а хормонът на ситостта – лептин, намалява. Тези нежелани промени могат да ни провокират да хапваме повече, особено когато сме уморени или под стрес.

Природен продукт за здрав сън и повече енергия на следващия ден

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е продукт за спокоен сън с изцяло натурален произход. Комбинацията от мелатонин (хормон на съня) и екстракт от лечебната билка Валериана улеснява заспиването, регулира цикъла сън-бодърстване и овладява нервното напрежение. Мелатонинът регулира биологичния часовник, намалява събужданията през нощта и подобрява качеството на съня. Биологично активните вещества, които се съдържат в билката Валериана са природен антидот срещу стреса. За пълноценен сън се препоръчва продуктът да се приема по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Няма странични ефекти и противопоказания. Предназначен е за дългосрочно решение при нарушения на съня.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 0 / 5. Брой гласове: 0

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари