сън след тренировка

Научно доказано е, че може да се радваме на по-здрав сън след тренировка. Оказва се, че връзката между качествената нощна отмора и физическата активност е двупосочна. От една страна спортуването през деня е предпоставка за по-пълноценен сън през нощта, а от друга – недоспиването се отразява негативно върху представянето по време на тренировка. В следващите редове споделяме кои са активностите, препоръчвани за подобряване на съня и още нещо.

Аеробни упражнения

По време на аеробните или кардио тренировки се насърчава сърдечната дейност, дишането е учестено, а пулсът ускорен. Този тип физическа активност спомага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Проучвания са доказали още, че редовното практикуване на кардио тренировки подобрява качеството на нощната отмора и намалява сънливостта на следващия ден при хората, които страдат от безсъние. Също така аеробните упражнения с умерена интензивност намаляват тежестта на дихателни заболявания, като сънна апнея, които са значителна пречка пред пълноценната нощна отмора. Подходящи кардио тренировки с умерено натоварване са бързото ходене, водна аеробика и колоездене на полегат терен. Традиционно експертите по съня съветват тренировката да не е през тъмната част от денонощието, тъй като физическите дейности ускоряват сърдечната честота и може да направят заспиването по-трудно.

По-здрав сън след тренировка с тежести

Силовите тренировки може да се изпълняват с тежести или със собствено тегло и също се свързват с благоприятен ефект върху съня. Ново проучване, проведено сред 386 души с наднормено тегло или затлъстяване потвърждава тази теза. В началото на изследването участниците са с високо кръвно налягане и водят заседнал начин на живот. Те са разпределени на случаен принцип в 4 групи според физическата активност, която изпълняват в продължение на 1 година. Първата група не тренира, втората прави кардио упражнения, третата силови тренировки, а четвъртата – комбинация от кардио и силови. В началото на проучването 35% от участниците са страдали от някаква форма на разстройство на съня. В края на експеримента най-съществено подобрение в качеството на нощната отмора се наблюдава при групата, които са тренирали силово. 42% от тези участници са удължили продължителността на съня, която в началото е била под 7 часа на денонощие, средно с 40 минути. Силовите тренировки също могат да намалят риска от тревожност и депресия – два често срещани рискови фактора за нарушения на съня.

Природна помощ при безсъние

Освен на физическата активност, може да се доверите на изцяло природен продукт, който доказано подобрява качеството на съня. Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е рационална комбинация от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Това съчетание прави натуралния продукт отлично средство за борба с безсънието и тревожността. При редовен прием се наблюдава улеснено заспиване, удължена продължителност на съня и намалена честота на нощните събуждания. Удачно е да се употребява при високи нива на стрес, защото билката Валериана спомага за подобряване на настроението, паметта и когнитивната функция. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е с отличен профил на безопасност и се препоръчва за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари