как да спим добре

От обявяването на пандемията от COVID-19 на дневен ред е въпросът как да спим добре. Специалистите по медицина на съня дават отговорите. Нека ги видим…

Ставане и лягане по едно и също време – ето как да спим добре по време на пандемия

Пандемията буквално преобърна живота с главата надолу. Графикът за сън бе един от първите пострадали. Часовете за ставане и лягане постепенно се изместиха. В резултат циркадните ритми се разстроиха и проблемите със съня не закъсняха.

За да настроим отново биологичния часовник, специалистите ни съветват да въдворим ред в живота си. Отнесено към сън това означава да ставаме и лягаме по едно и също време всеки ден (дори и през почивните дни).

По-внимателно с алкохола

От изследвания става ясно, че консумацията на алкохолни напитки се е увеличила през пандемията. Причината за това не е изненадваща за никого – много хора разреждат стреса с алкохол.

Експертите напомнят, че този вреден навик пречи на съня и има много отрицателни ефекти върху здравето. Призивът им е да се пие с мярка и последното питие за деня да се изпие максимум три часа преди лягане, за да не страда сънят.

Повече движение – ключ към това как да спим добре във времена на пандемия от коронавирус

Затварянето вкъщи заради пандемията неминуемо доведе до намаляване на двигателната активност. Това повлия негативно на качеството и количеството на съня. Ето защо специалистите ни приканват да използваме всяка свободна минута, за да се движим. Дали ще ходим от стая в стая, докато говорим по мобилния телефон, или ще се разхождаме в обедната почивка това зависи от нас. Въпросът е да сме активни, защото движението благоприятства съня.

Подходяща атмосфера за сън

Специалистите са категорични, че в тези изпълнени с предизвикателства времена повече отвсякога се нуждаем от добра атмосфера за релакс. За да е качествен сънят, спалнята трябва да е тъмна, тиха и с температура не повече от 20 °C, а матракът и възглавницата – удобни.

Още един отговор на въпроса как да спим добре през пандемията

И последно, но не по важност – за да е качествен сънят в условията на ковид, имаме нужда от Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night. Това е изцяло природен продукт, чиято ефективност е сравнима с тази на сънотворните, но няма техните нежелани ефекти.

Положителният ефект на продукта върху съня се дължи на рационалната комбинация от мелатонин и екстракт от Валериана. Съставките допълват и взаимно усилват действието си.

Мелатонинът регулира биологичния часовник и поддържа цикъла сън-бодърстване. Благодарение на хипнотичния си ефект той подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта.

Валериана съдържа биологично активни вещества, които премахват нервното напрежение и стреса, и така ускорява идването на съня. Ползите на лековитото растение обаче не свършват дотук! То подобрява настроението и засилва концентрацията.

Продуктът има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Може да се намери в аптеките в страната или да се поръча от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари