липса на нощен сън

Не можем да отречем, че продължителната липса на нощен сън може да има пагубен ефект върху цялостното ни благосъстояние. Всеки се чувства по-добре след качествена нощна отмора, а недоспиването се отразява негативно както върху тялото, така и върху мозъка. Ето защо професорът по психология от Мичиганския държавен университет Кимбърли Фен и екипът му проучват дали недоспиването може да бъде компенсирано. В следващите редове вижте отговора.

Липса на нощен сън и когнитивни способности

От много години учените знаят, че лишаването от сън намалява способността за поддържане на концентрация. Тези пропуски във вниманието се дължат на натрупалата се нужда от сън и са особено характерни за часовете от денонощието, които са отредени за сън според биологичния ни часовник.

Екипът на Кимбърли Фен опитва да определи как поддържането на хората будни за една нощ се отразява върху различни видове мисловна дейност. „Накарахме участниците да изпълняват различни когнитивни задачи вечерта, а след това ги разпределихме на случаен принцип в две групи – част от участниците са прибират вкъщи да спят, а останалите остават да будуват цяла нощ в лабораторията. Участниците, на които беше позволено да спят, се върнаха на сутринта и всички изпълниха когнитивните задачи отново“, споделя той.

Учените констатират, че наред с нарушенията на вниманието, лишаването от сън води до повече грешки при спазване на поредността. Това е сложна способност, която се състои в следване на поредица от стъпки в определен ред, без да се пропуска или повтаря някоя от тях. Учените сравняват това умение със спазването на рецепта за торта по памет.

Може ли кофеинът да компенсира недоспиването?

Следващата стъпка на учените е да тестват различни начини за потенциално компенсиране на липсата на сън. При недоспиване много от хората посягат към чаша кафе или енергийна напитка. Проучване от 2022 г. установява, че над 90% от възрастните американци, включени в извадката, консумират някаква форма на кофеин всеки ден. Изследователите проверяват дали кофеинът ще помогне да се запази вниманието и да се избегнат грешки при спазване на поредността след лишаване от сън.

Те откриват, че кофеинът подобрява способността за внимание при участниците, лишени от сън, до степен, че представянето им е подобно на хората, които са спали цяла нощ. Даването на кофеин на участниците, които са спали цяла нощ, също повишава ефективността им. Изводът е, че кофеинът помогна на всички да запазят концентрацията си, не само на тези, които са недоспали. Този резултат не е изненадващ, тъй като други проучвания са имали подобни открития.

Учените обаче констатират, че кофеинът не намалява грешките при спазване на поредността нито в групата, лишена от сън, нито при участниците, които са се наспали. Това означава, че ако сте лишени от сън, кофеинът може да помогне да останете будни и да изиграете видео игра, но вероятно няма да е достатъчно от полза, за да издържите изпит по алгебра.

Може ли дрямката да компенсира липса на нощен сън?

Разбира се, кофеинът е изкуствен начин за заместване на съня. Учените разсъждават, че може би най-добрият начин да заменим съня би било със сън. Вероятно сте чували, че дрямката през деня може да повиши енергията и ефективността. Логично е да предположим, че дрямката през нощта трябва да има подобен ефект.

„Дадохме на част от участниците възможност да подремнат 30 или 60 минути по време на периода на лишаване от сън през нощта между 4 сутринта и 6 сутринта. Този часови диапазон приблизително съвпада с най-ниската точка на бдителност в циркадния цикъл. Важно откритие е, че участниците, които дремят, не се справят по-добре нито с простата задача за внимание, нито с по-сложната задача за следване на поредността от тези, които остават будни цяла нощ“, допълва Фен. Изводът е, че дрямката посред нощ няма забележими ползи за когнитивното представяне на сутринта.

Качествената нощна отмора е незаменима – ето защо създадохме продукт за пълноценен сън!

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природна алтернатива на сънотворните лекарства. Продуктът улеснява заспиването, повишава продължителността и качеството на нощната отмора. Всичко това е възможно благодарение на оптималното количество натурални съставки с доказан ефект върху съня.

Една капсула осигурява мелатонин и екстракт от Валериана с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Съставките взаимно се допълват и усилват действието си. Хормонът на съня играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане на цикъла сън-бодърстване.

Билката Валериана от древността се използва за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията.

Продуктът е напълно безопасен, не предизвиква нежелани ефекти и зависимост. Подходящ е за продължителна употреба за разрешаване на проблемите със съня в дългосрочен план. Приемът е удобен – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Търсете в аптеките или поръчайте от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари