лишаването от сън

Когато лишаването от сън се повтаря често има висок риск от влошаване на здравето в дългосрочен план. Недоспиването изтощава умствените способности и излага на риск физическото здраве на човек. Науката свързва лошия сън с редица здравословни проблеми – от наддаване на тегло до отслабена имунна система. Затова и в статията ще разгледаме какви са ефектите от лишаването на сън върху мозъка и тялото.

Централната нервна система страда при лишаването от сън

Нека го кажем така, за да разберете възможно най-добре важността на проблема. Централната нервна система е основната „информационна магистрала“ на организма. Лишаването от сън може да наруши начина по който тялото обикновено изпраща и обработва тази информация. По време на сън се образуват пътища между нервните клетки – неврони в мозъка, които помагат на човек да запомни новата информация, която е научил. Лишаването от сън оставя мозъка изтощен, така че той не може да изпълнява задълженията си добре. А това води и до когнитивни проблеми, а и да не забравяме и дългосрочните отраженията върху тялото.

Нарушена умствена функция, предизвикана от лишаването от сън

Един от най-забележимите ефекти от липсата на сън е когнитивното увреждане. Тъй като „дългът“ към съня расте, човек става все по-малко внимателен и все по-трудно успява да се концентрира. Впоследствие това оказва влияние и върху възможността за извършване на повече от 1 задачи. Лишаването от сън може да забави толкова много реакциите на човек, колкото и шофирането в нетрезво състояние. А това води до инциденти както на работното място, така и на пътя например.

Промяна в настроението, породено от лишаването от сън

Загубата на сън може да доведе до промени в настроението и да накара човек да се чувства по-тревожен или депресиран. Депресията и лишаването от сън се подхранват взаимно. В едно Американско проучване от 2005 година се доказва, че хората диагностицирани с депресия или тревожност спят по-малко от 6 часа на денонощие. А чрез изследване от 2007 година направено с участието на 10 000 души се установява, че тези страдащи от безсъние били 5 пъти по-склони да развият депресия, в сравнение с другите.

Лишаването от сън води до наддаване на тегло

Наред с твърде много ядене и липса на упражнения, лишаването от сън е друг рисков фактор за наднормено тегло и затлъстяване. Сънят влияе върху нивата на два хормона – лептин и грелин, които контролират чувството на глад и ситост. Лептинът казва на мозъка, че сте яли достатъчно. Безсънието води до намаляване на лептина и повишаване на грелина – стимулант на апетита, а това – до често нощно похапване и наддаване на тегло. Освен това липсата на сън кара тялото ви да се чувства прекалено уморено за тренировки. С течение на времето намалената физическа активност ще спомогне за увеличаване на килограмите, защото тялото не изгаря достатъчно калории и не изгражда мускулна маса. И още една особеност, която се оказва предпоставка за развитие на сериозни здравословни състояния. Лишаването от сън също намалява толерантността на организма към глюкозата и се свързва с инсулинова резистентност. Тези смущения могат да доведат до захарен диабет и затлъстяване.

Редица смущения в съня, едно решение за всички тях

Едно от най-добрите решения, които може да вземете в борбата с безсънието и последиците от него е прием на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е природен продукт с дългосрочен ефект чието действие се дължи на рационална комбинация от стандартизиран екстракт от Валериана и мелатонин с благоприятно въздействие върху нервната система и съня. Благодарение на допълващото действие на активните съставки резултатите са на лице, а именно:

  • Улеснено заспиване
  • Повишаване на качеството и продължителността на съня
  • По-малко тревожност и намалено напрежение

Освен това той е с висок профил на безопасност, което го прави идеално средство за продължителен прием. А тук идва и друго негово предимство. Икономически изгоден е и се приема само по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане.

Имате нужда от пълноценен сън, тогава потърсете продукта в аптеките или за по-голямо удобство поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 3

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари