недостиг на сън

Тенденция за недостиг на сън се наблюдава във всички западни общества. За това информира д-р Хавиер Пуертас, генерален секретар на Съвета на директорите на Испанската федерация на дружествата по медицина на съня (FESMES). Той посочва данни, съгласно които с появата на електричеството западняците губят близо 90 минути сън.

Недостиг на сън – често подценяван проблем от западните хора

„За много хора в западните общества сънят е загуба на време. Те се лишават от сън, за да се посветят на нещо значимо според тях. По този начин се излагат на опасност, дори до степен, в която рискуват здравето си. Сриват имунитета си и влизат в един омагьосан кръг от болести“, посочва д-р Пуертас. Той е категоричен, че времето за сън не трябва да се пренебрегва за сметка на други дейности. „Системното лишаване от сън си има своята цена“, предупреждава експертът. И допълва, че то буквално разбива здравето и психиката.

Краткосрочните последици (постоянна умора, ниска концентрация и намалена способност за мислене) не могат да бъдат компенсирани с наваксване на съня. „Дългосрочните последствия също са необратими. Недостатъчната почивка се свързва с повишен риск от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, злокачествени заболявания и ускорен когнитивен спад“, казва д-р Пуертас.

Специалистът смята, че западняците все още не си дават сметка, че сънят е толкова важен за здравето, колкото диетата и спортът

„Вече се усеща загриженост относно начина на хранене и нуждата от двигателна активност в ежедневието. Същевременно обаче не се полага нужната грижа за съня. Особено небрежни към този аспект на здравето са младите хора. Не бива да се забравя, че здравето изисква цялостен подход. Ако не се взема предвид сънят, ще липсва парченце от пъзела. Ще има сериозни пробойни в здравето и благосъстоянието ще се изплъзва като пясък от шепите“. С тази песимистична прогноза завършва д-р Пуертас.

Наши специалисти по съня са оптимисти, че има шанс изцяло природен продукт да помогне при недостиг на сън

В България, където проблемът със съня добива все по-големи размери, разполагаме с Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това изпитано природно средство е алтернатива на синтетичните сънотворни лекарства. Осигурява пълноценен, продължителен и непрекъснат сън, без да крие рискове за здравето.

Активните съставки – мелатонин и екстракт от Валериана, са добре проучени по отношение на съня. Те взаимно се допълват и усилват действието си.

Мелатонинът е естествен хармонизатор на съня. Той има ключова роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване. Притежава хипнотичен ефект. Прави заспиването по-лесно и намалява събужданията през нощта.

Екстрактът от Валериана е с най-високо количество на биологично активни вещества. Успокоява нервната система, премахва нервното напрежение и намалява стреса. В допълнение подобрява настроението концентрацията и работоспособността.

Продуктът е практически безопасен. Подходящ за продължителен прием. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари