нощен сън

Учени откриват любопитна стратегия за по-добър нощен сън. Става въпрос за преминаване към 4 дневна работна седмица. Експериментът е проведен в Обединеното кралство. Според отговорите на служителите, участващи в проучването, тази форма за организиране на труда се отразява положително върху качеството на нощната отмора. В следващите редове споделяме повече по темата.

Повече за проучването

В експеримента са включени близо 2900 служители, като 40% от тях споделят, че имат по-малко проблеми със съня или безсъние при работа 4 дни в седмицата. 45% от участниците не виждат промяна в качеството на нощната отмора, а 15% съобщават за увеличаване на проблемите със съня. В тестването на 4-дневната работна седмица в Обединеното кралство се включват 61 компании. 56 от тези корпорации (92%) заявяват, че ще продължат организацията на работа на четиридневна работна седмица, след като процесът приключи. Осемнадесет от компаниите потвърдиха, че четиридневната работна седмица ще бъде постоянна политика. Експериментът е организиран от „4 Day Week Global“ в сътрудничество с изследователски екипи в Бостънския колеж, Университета в Кеймбридж и „Autonomy“. Тестовият период обхваща няколко месеца – от месец юни до месец декември 2022 г.

Връзката между съня и организацията на труда

Не е тайна, че сънят е важен за здравето. Но над една трета от пълнолетните американци не получават препоръчителните 7 часа или повече сън всяка нощ, според доклад от 2016 г. на Центъра за контрол на заболяванията. Претоварването вероятно не е единствената причина, но учените подозират, че играе съществена роля. „Работодателите могат да обмислят коригиране на работните графици, за да дадат на служителите време да спят достатъчно“, пише агенцията, когато публикува доклада.

Голяма част от изследванията на правителството на САЩ относно работния сън се фокусират върху дългите нощни смени, които често се изискват от медицинските сестри или шофьорите на камиони. Но дори и при стандартна 40-часова работна седмица, стресът в работата може да се отрази върху времето за лягане. Проучване от 2007 г. в Швеция свързва безсънието със стресови фактори на работното място, като например високите работни изисквания. Допълнителни проучвания от 2019 г. потвърждават тази връзка, използвайки здравните данни на над 3700 души. Други изследвания по темата установяват, че стресовите фактори на работното място, като работното натоварване, оказват влияние върху качеството и количеството на съня. Националният институт за професионална безопасност и здраве на САЩ изброява смущенията в съня като ранен предупредителен знак за стрес на работното място.

Лошият сън е риск за здравето на работниците. Но може да засегне и работодателите, като намали представянето на служителите на работа. Проучване от 2010 г. изчислява, че загубата на производителност, свързана с умората, струва 1967 долара на служител годишно в четири американски корпорации. Проучване от 2007 г. показа, че почти 38% от служителите в САЩ изпитват умора на работното място.

Природен продукт за по-добър нощен сън

Докато мечтаем за 4 дневна работна седмица и у нас, можем да се доверим на природен лек за преодоляване на безсънието и подобряване качеството на нощната отмора! Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night синхронизира циркадните ритми по напълно естествен път и по този начин решава проблемите със съня. Продуктът работи благодарение на комбинацията от две перфектно допълващи се съставки – мелатонин 1 mg и Валериана с най-висока концентрация на биологичноактивни вещества 200 mg. Хормонът на съня играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане на цикъла сън-бодърстване. Използва се за по-лесно заспиване, по-малко събуждания през нощта и по-качествен нощен сън.

Лековитата билка Валериана от древността се използва за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията.

Редовният прием на природния продукт спомага за постигане на здрав и пълноценен сън. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е напълно безвреден и подходящ за дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 4

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари