по-малко сън

Освен с повишен риск от заболявания осигуряването на по-малко сън от необходимото е свързано още със скъперничество и себичност. Това става ясно от ново изследване на учени от Калифорнийския университет – Бъркли (UC Berkeley) в САЩ. Резултатите от работата им са публикувани в списанието с отворен достъп PLOS Biology. Подробности разкриваме в следващите редове.

По-малко сън, лятно часово време, влошаване на характера и отношенията с другите хора

Членовете на научния екип наблюдават спад в даренията за благотворителност в седмицата след началото на лятното часово време.

Припомняме, че промяната се състои в преместване на стрелките на часовника с един час по-напред от астрономическото време. Въведена е за спестяване на разходи за осветление чрез увеличаване използването на дневна светлина.

Данните от изследването отчитат спад в даренията с 10% в щатите, където хората губят час от съня си. Подобен спад няма в щатите, в които стрелките на часовника не се местят напред, или когато астрономическото време се връща през есента.

Проучването потвърждава, че липсата на сън дори за кратък период (какъвто е смяната на времето например) влошава психическото и физическото състояние.

Недоспиването и умората, съпровождащи скачането с един час напред, могат да имат много сериозни последици за някои хора

Има данни, че рискът от сърдечен удар нараства през първите три делнични дни след смяна на часовника. Увеличават се пътнотранспортните произшествия и трудовите злополуки. Опасността от спонтанен аборт при инвитро оплождане също се покачва.

Изследването обаче добавя и друга любопитна информация. Недостигът на сън при промяната на времето влияе отрицателно на характера и отношенията с околните.

„Лишаването от сън не само вреди на здравето, а и влошава социалното взаимодействие между хората. В този ред на мисли смятам, че това как функционираме в обществото до голяма степен зависи от продължителността на съня“. Думите са на Матю Уолкър, който е професор по психология в Калифорнийския университет – Бъркли и един от авторите на проучването.

По-малко сън и изцяло природен продукт в помощ на засегнатите

Недостигът на сън вече не е проблем, защото насреща е Виватонон Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е изпитано природно средство против сънни нарушения. Формулата осигурява оптимално количество мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Съставките се допълват и усилват ефекта си.

Психичният хармонизатор на съня мелатонин регулира биологичния часовник, подпомага заспиването и притежава способността да намалява събужданията през нощта.

Екстрактът от Валериана с най-високо количество на биологичноактивни вещества успокоява нервната система, премахват нервното напрежение, снема стреса и умората.

Приемът допринася за повишаване качеството и продължителността на съня, подобряване на настроението и работоспособността.

Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане.

Продуктът не води до пристрастяване и привикване.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари