проблеми със съня при пълнолуние

Изследване на учени от Базелския университет в Швейцария потвърждава наличието на проблеми със съня при пълнолуние. В следващите редове ще ви запознаем с това проучване и с резултатите от него.

Повече детайли за проучването, което потвърждава, че наистина се явяват проблеми със съня при пълнолуние

За да изследват влиянието на лунните цикли върху съня, учените използват две групи доброволци. Първата група е съставена от 8 мъже и 9 жени на възраст между 20 и 31 години. Втората – включва 8 мъже и 8 жени на възраст между 57 и 74 години. Доброволците и от двете групи са поставени при еднакви условия – намират се в тъмни помещения и не са запознати с целта на експеримента. Изследването продължава няколко дни, като през цялото това време неговите автори не получават информация за лунния цикъл. Учените проследяват нивото на хормоните мелатонин и кортизол в кръвта на участниците и измерват електрическата активност на мозъка им с помощта на енцефалограма.

Резултатите от изследането са изненадващи

Оказва се, че при пълнолуние:

  • REM съня (дълбоката фаза на съня) намалява с 30%
  • времето за заспиване се удължава с 5 минути
  • продължителността на съня намалява с 20 минути
  • нивата на хормона на съня мелатонин спадат

Като следствие от всичко това качеството на съня се понижава.

Швейцарското проучване е първото, което предоставя данни, доказващи съществуването на проблеми със съня при пълнолуние при здрави хора от различни възрастови групи. Какво е обяснението на учените?

Изследователите предполагат, че в нашето генетично наследство са кодирани биологични механизми, безирани на лунните месеци (29,53 – един лунен месец). Въпросните механизми частично се синхронизират с циркадните ритми, които регулитат цикъла сън-бодърстване. При определени обстоятелства, които остават загадка до днес, всеки от нас може да развие чувствителност към лунните фази и да се сблъска с проблеми със съня.

Неприятните проблеми със съня при пълнолуние има своето безопасно решение в лицето на…

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night – уникална комбинация от естествени съставки, която повлиява благоприятно нервната система по физиологични механизми. Продуктът е изцяло натурален и няма странични ефекти. Високата му ефективност се дължи на активните съставки мелатонин и екстракт от билката Валериана. Благодарение на взаимодопълващото действие на съставките сънят е здрав и пълноценен, носи бодрост и отмора. Настроението е на ниво, концентрацията е висока, а стресът е намален до минимум.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Има отлична поносимост. Безопасен е при продължителна употреба. Наличен е в аптеките в цялата страна и на сайта www.momo.bg. Изключително икономичен и изгоден.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.8 / 5. Брой гласове: 17

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари