проблеми със съня

Изследователи установиха, че колкото повече проблеми със съня имате, толкова по-голям е рискът от инсулт. Хъркане, сънна апнея, дълга дрямка през деня, събуждане през нощта, твърде малко или дори твърде много сън… всички те представляват опасност за сърдечно-съдовото здраве, според ново проучване. Наличието на повече от пет нарушения в нощната отмора води до пет пъти по-висок риск от мозъчен удар в сравнение с липсата на проблеми със съня. Заключението е на Кристин Маккарти, автор на изследването. Констатациите са в съответствие с предходни изследвания, свързващи нездравословния сън с високото кръвно налягане и с увреждания на кръвоносните съдове, които са рискови фактори за инсулт. Една от предполагаемите причини е въздействието на краткия, фрагментиран сън и нарушенията, като сънна апнея, върху способността на тялото да регулира метаболизма, кръвното налягане и възпалението. Изброените са рискови предпоставки за инсулт.

Проблеми със съня и риск от инсулт – повече за проучването

Проучването, публикувано в списание Neurology, анализира данни на повече от 4500 души, които са участвали в голямо международно изследване на пациенти, преживели инсулт. Близо 1800 от участниците са преживели исхемичен инсулт. Това е най-често срещаният вид, при който кръвен съсирек блокира артерия, кръвоснабдяваща мозъка. Други 439 души са преживели интрацеребрален кръвоизлив, при който артериите или вените в мозъка се разкъсват, причинявайки кръвоизлив в мозъчната тъкан.

Участниците в проучването са съпоставени по възраст и пол с хора, които нямат анамнеза за инсулт. И двете групи отговарят на въпроси относно качеството на съня и поведението си. Резултатите показват, че хората, които средно спят по-малко от пет часа на нощ, са три пъти по-склонни да получат инсулт. Съпоставката е спрямо тези, чиято нощна отмора е средно седем часа. От друга страна спането по повече от девет часа се свързва с двойно по-висок риск от инсулт, според проучването. Резултатите се потвърждават дори след елиминиране на други предпоставки за инсулт, включително депресия, злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и липса на физическа активност.

Според изследването сънната апнея се свързва с трикратно увеличение на риска от инсулт. Обяснението на учените е, че състоянието, при което дишането се нарушава по няколко пъти на час, може да промени пътищата, участващи в регулирането на коагулационните фактори. Това на свой ред повишава опасността от мозъчен удар. Хъркането, което често е признак за нелекувана сънна апнея, също е сред рисковите фактори.

При хората, които дремват средно повече от час, опасността от инсулт е 88% по-голяма, отколкото при тези, които нямат такъв навик. Планираната дрямка за по-малко от час обаче не е свързана с повишена опасност от мозъчен удар, се казва в проучването.

Важно уточнение е, че изследването показва само негативна зависимост между проблемите със съня и инсулта, а не причинно-следствена връзка.

Какви са решенията?

Практикуването на някои полезни навици е от ключово значение за намаляване на отрицателното въздействие на нарушенията на съня и риска от инсулт, и сърдечно-съдови заболявания. Те включват спазване на добра хигиена на съня, здравословното хранене и редовните упражнения. Според учените осем-часовия сън се свързва с най-малко сърдечно-съдови заболявания. Учените уточняват, че добрият режим за нощна отмора включва лягане и ставане по едно и също време всеки ден, независимо делник или уикенд. Редовното излагане на светлина сутрин и следобед също може да подобри качеството на съня.

Безотказно решение срещу нарушенията на съня

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е природното решение за пълноценно заспиване у нас. Продуктът е рационална комбинация от мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана. Двете активни съставки са с доказано действие срещу безсъние и тревожност. Приемът на натуралното средство улеснява заспиването, удължава продължителността на съня и намалява честотата на нощните събуждания. Особено подходящо е да се употребява при високи нива на стрес, защото билката Валериана спомага за подобряване на настроението, паметта и когнитивната функция. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън. Продуктът е напълно безопасен и се препоръчва за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари