съвети за пълноценен сън

„Ютюб“ (YouTube) не е сигурен източник на съвети за пълноценен сън, алармират учени. Резултатите от проведеното от тях изследване се базират на количеството невярна информация и дезинформация по сериозен здравен проблем като безсънието. Данните са публикувани в The Journal of Clinical Sleep Medicine.

Съвети за пълноценен сън – клиповете на влогъри в „Ютюб“ в голямата си част НЕ съдържат достоверна информация

„Над 60% от възрастните в САЩ споделят, че са търсили информация в интернет по въпроси, свързани със здравето“. Това отбелязва водещият автор на проучването Ребека Робинс. Тя е преподавател по медицина в Медицинския факултет на Харвардския университет. А също и изследовател по въпросите на съня и циркадните разстройства в бостънската болница Brigham and Women’s Hospital.

Робинс и екипът ѝ се фокусират върху „Ютюб“, една от най-посещаваните социални мрежи в света, за да проверят на какво се натъкват потребителите. Ключовите думи, които въвеждат в търсачката, са от рода на „безсъние“ и „съвети за сън“. Водещият принцип, по който филтрират видеоклиповете, показвани на потребителите, е популярност. Впоследствие сравняват популярните видеоклипове с такива, съдържащи проверена и надеждна здравна информация. Това са видеоклипове, които имат етикет, че са авторитетни, на отдели за обществено здраве, болници, здравни организации. Изследователите оценяват качеството на информацията, които потребителите получават, с помощта на разнообразни способи.

Резултатите са тревожни

Данните сочат, че 43% от най-гледаните видеоклипове за съня са на влогъри, 33% – на медицински специалисти, 24% – на здравни ментори.

Популярните клипове на влогърите имат средно 8,2 милиона гледания, докато клиповете, съдържащи висококачествена здравна информация – едва около 300 000.

Близо 67% от клиповете на влогърите са с цел реклама (нещо, което не се наблюдава в тези на здравните експерти).

Впечатление прави също, че информацията в клиповете и на влогърите, и на експертите, е поднесена достъпно и разбираемо.

Учените недоумяват защо потребителите черпят информация по въпросите за съня от непроверени източници.

„Разпространяването на заблуждаваща или невярна информация за съня може да има пагубни последствия за здравето на пациентите“, предупреждават изследователите.

Проверени съвети за пълноценен сън

Сайтът www.vivatonin.com дава проверена информация по въпросите за съня. Съдържанието е интересно и стойностно. Поднесено е с кратки текстове на достъпен език.

Освен че могат да повишат информираността си относно съня посетителите на сайта могат да намерят решение на сънните проблеми. За това насреща е Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е изцяло природен продукт, алтернатива на хапчетата за сън, който осигурява пълноценна нощна отмора.

Всяка капсула съдържа следната комбинация от натурални съставки, подсигуряващи бързо действие и желан ефект:

Високопречистените съставки подпомагат заспиването и допринасят за удължаване продължителността на съня, като намаляват честотата на събужданията. В допълнение повлияват благоприятно функцията на нервната система по физиологичен механизъм.

Продуктът е безвреден, не води до зависимост и е безопасен при продължителна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари