съвети за по-добър сън

Събраните на едно място съвети за по-добър и качествен сън са изключително полезни за хората страдащи от безсъние. Лишаването от сън доказано влияе негативно на физическото и психично здраве. Според Световната здравна организация почти две трети от възрастните в развитите страни не могат да постигнат 8 часа на денонощие. Тази тенденция е притеснителна и затова целта на тази статия е да състави кратко ръководство за нейното подобряване, в лесни и ясни стъпки.

Съвети за по-добър сън – придържане към точен график на заспиване

Вероятно за по-активните хора и особено през почивните дни това би било трудно, дори досадно за изпълнение. Но бъдете сигурни, че така ще се регулират циркадните ритми, отговорни за нормалното протичане на цикъла сън – бодърстване. Нервната система обича рутината, затова се опитайте да лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. Освен това си създайте вечерни навици – например 5 минутна релаксация, леко четиво, изпиване на чаша топло мляко. Така ще улесните процеса и ще тренирате организма за по-лесно и безпроблемно заспиване, което ще осигури и по-добър сън.

Регулиране на светлината – един от важните съвети за по-добър сън

Отговорен за регулирането на ритъма на съня е хормонът мелатонин. Той се отделя в големи количества в тялото, когато е тъмно и ни прави сънливи и готови за сън. Времето в което живеем, свързано със съвременните технологии прави това много трудно, затова е необходимо сами да наложите ограничения. Постарайте се да намалите наполовина светлината в дома си, един час преди лягане. Освен това синята светлина, която се излъчва от екраните на всички електронни устройства – телевизор, таблет, телефон е разрушителна за организма. Тя обърква процесите в тялото и така то не синтезира достатъчно количество мелатонин. Затова и един от съветите за постигане на по-здрав и качествен сън е да не се използват дигитални устройства поне половин час преди заспиване.

Приятна атмосфера – сигурен начин за по-добър сън

Създаването на приятна атмосфера в спалнята е от голямо значение за осигуряване на качествена отмора на тялото. Затова може да поддържате по-ниска температура в стаята – около 18 – 19 градуса. Освен това в помещението трябва да е тихо, да е тъмно или с приглушена светлина, а матрака и възглавницата да са удобни. Така ще се отпуснете и организма ще се настрои, че е време за лягане.

Без късна дрямка – част от изпитаните съвети за по-добър и качествен сън

Когато човек страда от безсъние, така или иначе организмът му ще иска да компенсира това и да си набави пропуснатите часове сън. Следобедната дрямка, около 30 мин е полезна между часовете от 14:00 до 16:00 часа. Добре е обаче да се избягва тази с продължителност по-голяма от 90 минути, след 16:00 ч, за да нямате проблеми със заспиването вечер.

Един от експертните съвети за постигане на по-добър сън според специалистите в тази област

За справяне с безсънието може да разчитате на помощ от природата с Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Това е изцяло натурален продукт, създаден за улесняване на заспиването, за по-добър и пълноценен сън. Благотворното му действие се дължи на рационално подбраната комбинация в състава му от мелатонин и екстракт от Валериана. Взаимно допълващото действие на съставките действат в посока удължаване продължителността на съня и намаляване честотата на събужданията през нощта. Освен това премахват нервното напрежение, безпокойството и стреса – фактори, които пречат на съня. Продуктът е безопасен и с отлична поносимост. Дозира се изключително удобно – 1 капсула вечер, 30 – 60 минути преди лягане.

Предлага се в аптечната мрежа в страната, както и в електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където има различни изгодни и атрактивни промоции.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари