сънни разстройства

Открита е нова причина за сънни разстройства.

Според проучване на Калифорнийския университет за здравни науки (UCLA) в Лос Анджелис глобалното затопляне е в състояние да наруши съня. Това на свой ред е предпоставка за отслабване на имунитета. „Установено е също, че лошият сън е свързан с повишен риск от инфекциозни заболявания и с намалена ефективност на някои ваксини“. Коментарът е на д-р Майкъл Ъруин, който е професор по психиатрия и биологични науки в UCLA. Той прави преглед на изследването, публикувано в сп. Temperature.

Сънни разстройства, отслабен имунитет и промени в климата

Към момента има малко проучвания за ефекта, който оказва температурата на околната среда или околния въздух върху съня. Резултатите обаче са красноречиви – по-високите температури допринасят за появата на сънни нарушения.

Възможната връзка между недобрия сън и намаления имунен отговор повдига редица въпроси. Проф. Ъруин се пита дали климатичните промени увеличават опасността от инфекциозни заболявания на фона на продължаващата пандемия от ковид-19. И още – дали промените в климата са в основата на маймунската шарка и на повторната поява на полиовирус в Ню Йорк и Лондон.

„Никой досега не си е представял, че кризата в климата, с която се сблъскваме, допринася за появата на смущения в съня. А оттам индиректно и за развитие на инфекциозни заболявания“, уточнява проф. Ъруин. За изследователя темата е от особен интерес.

Проф. Ъруин не пропуска да отбележи, че хората от държавите с ниски доходи и от най-слабо развитите страни са най-уязвимата група

По думите му те са изправени пред по-голяма опасност от промени в климата и разполагат с по-малко ресурси за справяне със ситуацията.

Според проф. Ъруин бъдещите изследвания по темата трябва да установят как точно влияе глобалното затопляне на съня, а оттам и на имунитета. Препоръката, с която завършва публикацията, е да се обърне внимание на това по какъв начин глобалното затопляне засяга държавите в неравностойно положение.

Ние имаме решение за сънни разстройства и произтичащите от тях здравословни проблеми

Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night е висококачествен български продукт за преодоляване на проблемите със съня. Неговата природна формула съчетава мелатонин 5 мг и екстракт от Валериана 200 мг с най-високи концентрации на биологично активни вещества. Съставките се допълват и усилват ефекта си.

Мелатонинът подпомага заспиването и намалява събужданията през нощта.

Екстрактът от Валериана спомага за преодоляване на възбудните процеси в нервната система, премахва нервното напрежение и стреса.

Продуктът се прилага успешно при безсъние (инсомния), проблеми със заспиването, накъсан сън, нервно напрежение (стрес), тревожност и при неврози.

Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Не води до привикване и пристрастяване. Подходящ за продължителен прием. Може да бъде закупен от аптеките в цялата страна и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари