сън музика

Слушането на релаксираща музика преди лягане подпомага добрия сън при възрастни хора. Това установява скорошно проучване. Резултатите от него са публикувани в онлайн списанието на Американската гериатрична асоциация (JAGS). Научете повече от следващите редове!

Повече за положителното влияние на релаксиращата музика върху нощния сън при възрастните

„Открихме, че музикотерапията е ефективна при възрастни хора с нарушения в съня“. Думите са на Йен Чин Чен. Тя е доцент в националния университет „Ченг Кунг“ в град Тайнан, Тайван, и една от авторките на изследването.

За да стигнат до този извод доц. Чен и нейните колеги анализират 5 проучвания, проведени сред 288 души. Приблизително половината от участниците слушат музика преди лягане. Една част от останалите доброволци борят проблемите със съня по друг начин, а друга – не прави нищо по въпроса.

В хода на изследването се сравняват различните лечения на безсъние (инсомния) с музикотерапията, и действието на енергичната музика с това на отпускащата.

При анализа на данните учените забелязват, че релаксиращата музика с бавен ритъм и лежерна мелодия подобрява съня. Обяснението на изследователите за позитивния ефект на отпускащата музиката върху съня е просто.

Според тях този вид музика понижава стреса и безпокойството (важно условие за добрата нощна отмора), като…

  • намалява сърдечния ритъм
  • забавя дишането
  • понижава кръвното налягане

Данните от изследването показват още, че успокояващата музика е много по-ефективна по отношение на съня от енергичната.

От проучването става ясно още, че:

  • хората на и над 60 години спят по-добре, когато слушат релаксираща музика без прекъсване между 30 и 60 минути

Ползите от музикотерапията са най-големи, ако тя се провежда в продължение на поне един месец.

„Изследването е иновативно, но има своите ограничения, тъй като не включва възрастни пациенти, които имат проблеми с паметта и мисленето“. На това обръща внимание доц. д-р Алейн Маркланд от университета на Алабама в американския град Бирмингам.

Наши специалисти посочат, че положителният ефект от релаксиращата музика върху нощния сън може да бъде усилен от…

Продуктът е 100% натурален и безопасен. Естествената му формула е богата на мелатонин и стандартизиран екстракт от корен на Валериана. Съставките са с доказан ефект върху съня. Взаимно допълват и усилват действието си.

Мелатонинът улеснява заспиването и разрежда нощните събуждания. Извлекът от Валериана преодолява възбудните процеси в нервната система, снема нервното напрежение и натрупания през деня стрес. В допълнение удължава продължителността на съня, подобрява настроението и повишава концентрацията.

Редовният прием осезаемо повишава качеството на нощната почивка. Дозировката е удобна – по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Продуктът е практически безвреден, не предизвиква нежелани ефекти и зависимост, и е безопасен при продължителна употреба. Търсете го в аптеките или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари