сън през зимата

Може би сте забелязали, а може и да не сте обърнали внимание, че настъпват известни промени във вашия сън през зимата. За това си има обяснение. Вижте някои от най-честите промени в съня, които идват със студените зимни дни.

Изменение на цикъла сън-бодърстване – една от най-големите промени във вашия сън през зимата

През зимата денят е по-кратък и продължителността на слънчевото греене е по-кратка. Ранното стъмване кара епифизата, малка жлеза, разположена между двете мозъчни полукълба, да произвежда повече мелатонин. Основната функция на този хормон е да регулира биологичния часовник и денонощния ритъм на сън и бодърстване. По-големият му синтез зимно време може да ви кара да се чувствате по- сънливи и уморени от обикновено.

Повишена нужда от сън

Според Националната фондация за сън (NSF) в САЩ през зимата много хора имат пикове и спадове в настроението. Някои изпадат в зимна депресия, при други се проявява т.нар. сезонно афективно разстройство. Симптомите на тези емоционални разстройства включват липса на енергия и повишена нужда от сън или сънливост, продължаваща през деня.

По-лош сън

С включването на отоплението през зимата влажността на въздуха намалява. Защитните сили на лигавиците в тялото намаляват. Появяват се проблеми с дишането, гърлото пресъхва, очите смъдят. При хора с алергии симптомите са по-изразени. Всичко това се отразява негативно върху качеството на съня. Един от начините да се прекъсне порочният кръг, е с използването на овлажнител за въздух. Ако го настройте на около 60% от потенциала му, ще запълните всичките резерви, които сухият въздух е взел от кожата ви и ще улесните съня.

По-неспокоен сън

При температура над 22 °C нощният сън става неспокоен и накъсан. Ето защо не бива да спите в претоплена стая през зимата. И още – отворете закратко широко прозореца преди сън, за да улесните заспиването и да се събудите наспани на сутринта.

Разбрахте как се променя вашия сън през зимата. А сега вижте как да подобрите качеството му

Специалистите по съня у нас препоръчват Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night за по-пълноценен сън през зимата. Това е уникална комбинация от естествени съставки с благотворно действие върху нервната система. Благодарение на оптималното количество мелатонин и стандартизиран екстракт от Валериана във всяка капсула, които взаимно усилват ефекта си, продуктът:

Продуктът е не само ефективен, но и напълно безопасен. Не предизвиква зависимост. Подходящ е за продължителна употреба. Приема се веднъж дневно, което осигурява добър комплайънс. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.6 / 5. Брой гласове: 18

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари