безсъние терапия

Прилагането на терапия с говорене (психотерапия) дава по-добри резултати при безсъние от продължителния прием на лекарства. Това става ясно от изследване на учени от университет „Лавал“ в Квебек, Канада. Резултатите са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA).

Терапия при безсъние надделява срещу прием на лекарства за сън

Изследователите сравняват ефекта от терапията с говорене и приема на лекарства, съдържащи золпидем (zolpidem). Това са медикаменти, използвани за краткосрочно лечение на инсомния (безсъние).

Изследваните лица са 160 възрастни, диагностицирани с хронично безсъние.

Хроничното безсъние се характеризира с проблеми на съня през най-малко 3 нощи на седмица за един или повече месеца.
През първите 6 седмици от изследването психотерапията и лекарствата при безсъние се представят еднакво добре. Те помагат на близо 60% от участниците да заспят по-бързо и да имат по-продължителен сън.

В края на изследвания 6-месечен период обаче резултатите се променят в полза на терапията с говорене. Оказва се, че лицата, които са преминали психотерапия, имат по-добър сън от хората, приемали лекарства.

„Резултатите са обнадеждаващи, но ситуацията е трудна. За съжаление, досега не е открито лечение, което да работи еднакво добре при 100% от пациентите с безсъние“. Коментарът е на главния автор на изследването Чарлс Морин.

Минуси на лекарствата, съдържащи золпидем и плюсове на психотерапията при безсъние

Изследователите изтъкват, че макар да са сравнително ефективни, лекарствата със золпидем имат своите странични ефекти. Съществуват данни за сутрешна сънливост, халюцинации, ходене на сън, сънливост по време на шофиране. И още – за усещане за загуба на контрол над храненето и говорене по време на сън.

В периода на проследяване най-ефективна срещу безсъние при пациентите е индивидуалната психотерапия, провеждана на всеки 2 месеца. По време на тази лична терапевтична среща участниците успяват да се справят с притеснения и проблеми, които са саботирали съня им.

Ефектът от прилагането на терапия при безсъние може допълнително да бъде усилен с доказан природен продукт

Български специалисти по медицина на съня препоръчват Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night за окончателно справяне с безсънието и тревожността. Това е изцяло природен продукт, който действа в две направления – осигурява качествен сън и успокоява нервната система. Това е възможно благодарение на двойната формула от мелатонин 1 мг и екстракт от Валериана с най-високо количество на биологичноактивни вещества 200 мг. Съставките се допълват и действат синергично.

Мелатонин е с ключова роля в регулиране на биологичния часовник и в поддържане на цикъла сън-бодърстване. Притежава хипнотичен ефект.
Високопречистеният и стандартизиран екстракт от Валериана премахват нервното напрежение и стреса.

Редовният и продължителен прием по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане улеснява заспиването и осигурява здрав и отморяващ сън.
Продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост. Употребата му не води до зависимост. Предлага се в аптеките без рецепта. За поръчки онлайн посетете сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 1

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари