съвети за здрав сън

В следващите редове споделяме практически съвети за здрав сън, съобразени с различните етапи от живота на възрастните.

Съвети за здрав сън между 20 и 30-годишна възраст

Това е перфектната възраст за изграждане на добри навици за сън. Експертите съветват младите да опитат да се придържат към 5 правила, които ще „рестартират“ нервната система и ще подобрят качеството на нощната отмора.

Първият полезен навик е да закусвате до 30-45 мин след ставане. Това ще подобри нивата на кръвната захар през деня.

На второ място специалистите по съня апелират да не използвате кофеиновите напитки като заместител на някое от основните хранения.

Третото „златно“ правило е да пиете достатъчно вода – поне 1,5 литра на ден, защото дехидратацията може да доведе до проблеми със съня.

Четвъртият съвет е три пъти в седмицата да лягате по-рано, между 21:30 и 22:00 часа.

На пето място е може би най-важния съвет на експертите – за младите хора е полезно да изградят „здравословни отношения“ с дигиталните устройства. За да се наспивате добре, е препоръчително да не използвате телефон или таблет преди сън, а най-добрият вариант е устройствата да останат извън спалнята.

Специалистите подчертават, че повечето млади хора, които имат проблеми със съня, всъщност страдат от тревожност или са изложени на хроничен стрес. Ако безпокойството е причина за проблеми с нощната отмора, може да практикувате техники за овладяване на стреса или да потърсите помощ от психолог.

Съвети за здрав сън на средна възраст

Около 50-годишна възраст дамите са изложени на особено висок риск от безсъние. Причината е настъпването на менопаузата и съпътстващите смущения, като топли вълни и обилно изпотяване, които могат да нарушат нощната отмора. При хронично безсъние на средна възраст експертите съветват да изградите стриктен режим на съня. Тоест да лягате и ставате по едно и също време всеки ден, независимо дали е делник или уикенд.

При мъжете проблемите със съня на средна възраст може да са свързани с естествения спад в нивата на тестостерон. Проучвания показват, че по-ниските нива на мъжкия полов хормон се свързват с по-лош сън и по-голям риск от сънна апнея. Промените в начина на живот, като отслабване, отказ от тютюнопушенето и намаляване консумацията на алкохол могат да имат положително въздействие.

Любопитно е, че спането с партньора може да се окаже бонус за страдащите от безсъние на средна възраст!

По-добър сън при възрастни хора

С напредването на възрастта сънят става по-лек и по-кратък. Фазата на дълбокия сън намалява по естествен път с течение на годините и това може да доведе до по-чести и продължителни събуждания през нощта. Но това не бива да ни плаши, защото сънят е пряко свързан с нуждите на тялото и мозъка. Когато сме по-млади, качествената нощна отмора подпомага растежа и научаването на нови неща. От друга страна застаряващия организъм се нуждае от по-малко сън, за да функционира.

Различни проучвания са установили, че моделите на съня в по-късна възраст могат да бъдат фактор за деменция: хората, които са спали шест часа или по-малко на нощ през 50-те и 60-те години, са по-склонни да развият деменция по-късно. Липсата на физическа активност при хората в напреднала възраст може да се окаже причина за проблеми със съня, така че експертите съветват да имате леки раздвижвания и излагане на дневна светлина.

Природно решение на проблемите със съня във всяка възраст

За да се наслаждавате на пълноценна нощна отмора, независимо от възрастта, спокойно може да се доверите на Виватонин Лека Нощ / Vivatonin® Good Night. Натуралното средство синхронизира циркадните ритми по напълно естествен път. Продуктът работи благодарение на комбинацията от две перфектно допълващи се съставки – мелатонин 1 mg и Валериана с най-висока концентрация на биологичноактивни вещества 200 mg. Хормонът на съня играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане на цикъла сън-бодърстване. Той улеснява заспиването и намалява събужданията през нощта.

Лековитата билка Валериана от древността се използва за успокояване на нервната система, премахване на нервното напрежение и намаляване на стреса. В допълнение подобрява настроението, премахва тревожността и подобрява концентрацията. Редовният прием спомага за постигане на здрав и пълноценен сън. Дозировката е по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди лягане. Продуктът е напълно безвреден и подходящ за дълговременна употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 5 / 5. Брой гласове: 2

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари