храни за спокоен сън

Както има храни, които ни държат будни цяла нощ, така има и храни за спокоен сън. В настоящата статия ще се фокусираме върху втората група. Вижте кои са хранителните продукти, които ще ви помогнат да сложите край на мъчителното въртене в леглото!

Ето кои са незаменимите храни за спокоен сън

Пълнозърнести култури

Оризът, овесът, пшеницата, царевицата и останалите пълнозърнести култури са източници на триптофан. Тази жизненоважна аминокиселина има ключова роля в производството на серотонин („хормон на щастието“), а впоследствие и в синтеза на мелатонин – хормонът на съня. В допълнение пълнозърнестите култури доставят на организма големи количества витамини от група B, които допринасят за поддържане на здрава нервна система.

Млечни продукти – едни от най-важните храни за спокоен сън

Млякото и неговите производни (особено прясното сирене) са богати източници на триптофан. Освен това осигуряват минерали като магнезий и цинк, които улесняват усвояването на триптофана. Всичко това ги прави едни от най-важните храни за спокоен сън.

Хранителни източници на омега-3 мастни киселини

Храните с високо съдържание на есенциалните омега-3 мастни киселини помагат за намаляване на тревожността – един от най-големите врагове на съня. Именно поради това те непременно трябва да присъстват в менюто. Най-големи количества омега-3 мастни киселини могат да бъдат намерени в по-мазната риба като сьомга, сардина, херинга и скумрия.

По-мазни ядки

Бадемите, фъстъците и другите ядки, които са богати на полезни мазнини, снабдяват организма с витамини от B групата, които както вече споменахме имат благоприятно въздействие върху нервната система. Спокойните нерви, от своя страна, помагат да се пренесете по-бързо в царството на Морфей и да спите по-добре.

Банан

Този любим на много хора плод е богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Съдържа и триптофан, който, както видяхме по-горе, повишава нивата на серотонин в мозъка и е много полезен при безсъние.

Ананас

Сочният тропически плод съдържа високи нива на триптофан. Тази незаменима аминокиселина стимулира производството на серотонин в мозъка, който е тясно свързан с мелатонина, а оттам и с по-добрата нощна почивка.

Усилване на ефекта на изброените храни за спокоен сън с изцяло природно средство

Виватонин Лека Нощ/Vivatonin® Good Night e прекрасно допълнение към храните за по-добър сън. Този 100% натурален продукт подпомага заспиването и нощния покой. Благотворното му въздействие върху съня се дължи на рационалната комбинация от мелатонин и екстракт от корени на Валериана.

Мелатонинът е вещество, което нормално се синтезира в мозъка от аминокиселината триптофан. Притежава хипнотичен ефект и играе важна роля за регулиране на биологичния часовник и поддържане цикъла сън-бодърстване.

Коренът от Валериана от древни времена се е използвал против безсъние. Биологично активните вещества в лековитата билка успокояват нервната система, премахват нервното напрежение и улесняват заспиването.

Виватонин Лека Нощ е не само ефективен, но и напълно безопасен продукт. Има отлична поносимост и е подходящ за продължителен прием. Дозира се по 1 капсула вечер, 30-60 минути преди сън.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да оцените публикацията!

Среден рейтинг 4.7 / 5. Брой гласове: 19

Няма гласували! Бъди първият, който ще оцени тази публикация.

Не пропускайте полезни статии

Последвайте ни във фейсбук!

Съжаляваме, че тази публикация не Ви е била полезна!

Бихме могли да подобрим тази публикация. Също така, вашето мнение ще окаже влияние върху бъдещи публикации.

Ако желаете, споделете с нас какво не Ви допадна в публикацията.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари